När patrullen kom ut till sin polisbil vid trappan till ingången på Center Syd möttes de av en "arg lapp". Nu gör polisen Petter Götessons svar succé på nätet. Foto: PrivatNär patrullen kom ut till sin polisbil vid trappan till ingången på Center Syd möttes de av en "arg lapp". Nu gör polisen Petter Götessons svar succé på nätet. Foto: Privat
När patrullen kom ut till sin polisbil vid trappan till ingången på Center Syd möttes de av en "arg lapp". Nu gör polisen Petter Götessons svar succé på nätet. Foto: Privat
Petter Götesson blev mest frustrerad – och besviken – över att han inte kunde få förklara för personen bakom lappen varför de ställde polisbilen som de gjorde. "Men hittar jag lapprskrivare så bjuder jag gärna hen på en lunch och berättar mer om vår vardag", säger han. Foto: PrivatPetter Götesson blev mest frustrerad – och besviken – över att han inte kunde få förklara för personen bakom lappen varför de ställde polisbilen som de gjorde. "Men hittar jag lapprskrivare så bjuder jag gärna hen på en lunch och berättar mer om vår vardag", säger han. Foto: Privat
Petter Götesson blev mest frustrerad – och besviken – över att han inte kunde få förklara för personen bakom lappen varför de ställde polisbilen som de gjorde. "Men hittar jag lapprskrivare så bjuder jag gärna hen på en lunch och berättar mer om vår vardag", säger han. Foto: Privat
Så här svarade Petter Götesson den okände lappskrivaren.Så här svarade Petter Götesson den okände lappskrivaren.
Så här svarade Petter Götesson den okände lappskrivaren.

Polisens lysande
svar på "arga lappen"

Publicerad

När Petter Götesson och hans kollega kom tillbaka till sin polisbil med lunchen hade de fått en syrlig lapp på sidorutan med uppmaning om att parkera rätt nästa gång.

Nu gör hans svar succé på nätet.

– Jag ville bara förklara varför vi ställde oss som vi gjorde, vi är inte lata, säger han.

Vid lunchtid på onsdagen svängde Petter Götesson vid Lundapolisen och hans kollega in med radiobilen till köpcentrat Center Syd i Löddeköpinge med avsikt att få något i magen.

De parkerade vid trappan nära en av ingångarna och gick in för att hämta thaimat.

– När vi kom ut tio minuter senare hade vi fått den här lappen på rutan, säger han.

På lappen har den okände avsändaren skrivit: "Hoppas maten smakar! Parkera rätt nästa gång!" och signerat med en glad gubbe.

Polisen blev besviken

Petter säger att varken han eller kollegan blev arga, snarare blev de besvikna och frustrerade över att de inte fick en chans att förklara varför de ställde sig där de gjorde.

I stället skrev han ett inlägg på Facebook, som på kort tid gjort succé och fått hundratals delningar.

"Det är absolut inte av lathet som vår polisbil parkeras så nära ingången som möjligt. Det fyller några olika syften. Dels så vill medborgarna att vi ska synas, vilket vi gör intill ett köpcentrum. Den brottsförebyggande effekten hoppas vi på", skriver han.

– När jag gick polisutbildningen fick jag lära mig att så mycket synlighet som möjligt är bra. Det är bra om folk ser att det är en polis i området, säger han.

Fick larm om flicka direkt

I inlägget nämner han även en annan aspekt - vikten av att snabbt kunna komma i väg om larmet går. Precis som det gjorde efter att Petter och kollegan fått sin mat.

"Nej! Maten smakade inte bra. Vi fick nämligen värma upp den i mikrovågsugnen några timmar senare. Vi fick ett larm ganska direkt efter du applicerat ditt fina meddelande på vår bil. Ett larm där sekunder avgjorde om vi skulle kunna rädda en liten tjej i fara eller ej. Kanske var det din dotter?"

– Vi blev absolut inte arga på den som skrev lappen, den var ju trevligt skriven. Vi kan ju inte begära att folk i allmänhet ska veta varför vi gör olika saker.

– Vi får faktiskt ställa oss på ett sätt som inte är godkänt för annan trafik men vi skulle aldrig ställa oss i vägen eller på ett sätt som är farligt och hindrar andra, det ville jag gärna förklara här.

Hur smakade maten sen då?

– Det var inte alls så gott och krispigt som det hade varit när klockan var 12, men det är så det är, vi äter när det finns tillfälle, säger Petter Götesson.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag