Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte 19-åringen kontaktade själv polisen

Kvinna med barn i famnen sköts ihjäl.
Här försöker den misstänkta mördaren ta sig in i bilen, innan han springer vidare.
När mannen fick veta att det skett en husrannsakan i hans hem kontaktade han polisen. Villan på bilden är inte samma som polisen slog till mot.Foto: Läsarbild
Bilen, som mannen sprang fram till, undersöks av polisens tekniker.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker arbetade hela dagen vid mordplatsen.Foto: FRITZ SCHIBLI
Under tisdagsmorgonen var stämningen tryckt vid mordplatsen. Vänner har skapat en minnesplats med ljus och blommor. Foto: Micke Ölander
Polisen höll pressträff på tisdagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen grep en person under måndagskvällen.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Teknikerna på platsen vid bilen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Mördarens misstag efter skotten i Malmö fångades på film: Strax efter dödsskjutningen springer en maskerad man fram till fel bil och rycker i dörren.

DNA-spår från dörrhandtaget kan bli polisens ess i mördarjakten.

En 19-åring är anhållen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.

– Jag kan inte tro att han gjort det, säger hans mamma till Kvällsposten.

Mannen, som anmälde sig själv, nekar.

Med sin bebis i famnen sköts kvinnan, som jobbade som läkare, till döds med flera skott på måndagen. Ögonvittnen beskriver mordet som en ren avrättning och polisens teori är, enligt Kvällspostens uppgifter, att dådet var riktat mot pappan till hennes barn.

Sent under måndagskvällen anhölls en man, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Ett misstänkt mordvapen har säkrats och en man född 1999 är anhållen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Polisen utesluter inte fler tillslag under dagen, meddelar lokalpolischefen Mattias Sigfridsson.

Vapen i beslag

Skytten begick ett misstag efter dådet:

På den film som SVT Nyheter publicerat syns hur en maskerad person springer fram och rycker i en bildörr innan han vänder om och flyr åt andra hållet. Bilen i fråga har enligt Kvällspostens uppgifter beslagtagits.

Även om mannen använde handskar är det möjligt att det finns DNA-spår på dörrhandtaget, genom att han svettats igenom dem.

Kvinna sköts ihjäl på öppen gata i Malmö.

Mattias Sigfridsson, biträdande chef för Malmö polisområde, berättar om jakten:

– Vi har lagt ned stora resurser under hela dagen, kvällen och delar av natten på detta. Det här ärendet kommer att fortsätta intensivt. Som med alla mord är det hänsynslöst och rått.

Detta vet vi om mordet på Ribersborg

Strax innan klockan 10 på måndagen får polisen in larm om skottlossning på Sergels väg i Malmö. 

Det är en 31-årig kvinna som har skjutits i huvudet med flera skott, enligt uppgifter från platsen ska hon haft ett barn i famnen när hon sköts. 

Vid lunchtid meddelar polisen att kvinnan har avlidit. Enligt uppgift är polisens huvudteori att dådet var riktat mot pappan till kvinnans barn.

Den misstänkte gärningsmannen fångas på film efter skottlossningen då han springer längs Sergels väg. Mannen är på bilderna maskerad och har en pistol i handen. 

Under måndagskvällen grips en en man i Skåne som är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Mannen är född 1999.

Under måndagskvällen anordnades en minnesstund för kvinnan.Foto: Fritz Schibli

19-åringens mamma: ”Jag kan inte tro det”

19-åringen som är anhållen misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott är åtalad i stort knarkmål i Helsingborg. Han satt häktad i drygt ett år innan han och de övriga åtalade släpptes på fri fot i våras. Han är fortfarande misstänkt och förhandlingarna pågår.

Under måndagen slog polisen till mot den adress där han är skriven. Därefter vände han sig själv till polisen.

– När han fick veta att det skett en husrannsakan i hans hem så kontaktade han polisen och inställde sig för förhör och han blev då gripen. Han är förfärad över misstankarna och tar starkt avstånd från skjutningen. Han tycker att den är precis lika avskyvärd som alla vi andra gör, säger hans advokat, Therese Ståhlnacke, till Sveriges Radio P4 Malmö.

Kvällsposten har talat med 19-åringens mamma.

– Han är snällast i världen. Jag kan inte tro att han har gjort det. Jag är hans mamma och jag känner min son, säger hon.

– Jag kan inte tro att han har något med det att göra. Han har respekt för andra människor. Han gillar andra människor. Hur skulle han kunna döda en annan människa eller en kvinna med barn? Det är det enda jag kan tänka på.

Den anhållne mannen som misstänks för medhjälp till mord.

Även en skåpbil är beslagtagen

Polisen har beslagtagit en skåpbil som tillhör ett byggföretag. Den stod parkerad några meter från platsen där kvinnan blev skjuten. Med stor sannolikhet finns kulorna kvar i bilen och ska undersökas. En sådan undersökning kan, om kulorna är någorlunda oskadda, ge viktig information till polisen.

På en presskonferens på tisdagen vädjade polisen om hjälp i den fortsatta utredningen.

– Vi är tacksamma om ännu fler hör av sig till oss. Man behöver inte ha sett något utan kan överlåta åt oss att avgöra om viktigt för utredningen, sa Mattias Sigfridsson under pressträffen. 

Här flyr den misstänkte gärningsmannen från platsen. Foto: SVT

Gränspolisen informerades

På tisdagsmorgonen hade en minnesplats upprättats vid sidan om ett gatukök på Sergels väg. Ljusen stod formade som ett hjärta och i mitten låg blommor.

Polisen tillbakavisar uppgifter om att kvinnans medverkan i en tidigare mordutredning, där hon hördes som vittne av polis, kan ha något att göra med dödsskjutningen.

– Hon är hörd i det fallet väldigt kort utifrån sitt yrke. Vi ser inte det motivet som troligt, säger Mattias Sigfridsson.

 

FÖRTYDLIGANDE: I en bild från när 19-åringen greps av polisen syntes en villa i bakgrunden. Den villan har ingenting med gripandet att göra.

Följ nyhetsutvecklingen med Kvällspostens egen app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!