Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens hopp i jakten på bombmännen

Ett stort område spärrades av efter attentatet. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Förödelsen var stor efter bomben mot livsmedelsbutiken. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den eller de som sprängde en livsmedelsbutik i Lund och allvarligt skadade en ung kvinna är fortfarande på fri fot.

Ännu är attentatet en gåta.

Enligt polisen finns det ingen hotbild mot butiken.

Den våldsamma explosionen inträffade i anslutning till livsmedelsbutiken på Stora Södergatan i Lund vid 02.40-tiden natten mot lördag.

Detonationen var så kraftig tryckvågen kändes flera hundra meter därifrån. Fönster i byggnader 100 meter splittrades och entrén till den aktuella butiken slogs i spillror.

Men allvarligast skadad är en ung kvinnlig student som av allt att döma bara passerade platsen i samma ögonblick som sprängladdningen detonerade.

Fördes till sjukhus

Hon träffades av splitter och föll till marken.

– Hela kroppen var täckt med blod. Det var glassplitter över hela henne och överallt. Hon höll upp händerna framför sig som var helt blodiga. Man såg chocken i ansiktet. Det var surrealistiskt, har en ordningsvakt som var en av de första på plats tidigare sagt till Kvällsposten. 

Den unga kvinnan fick hjälp av vakter och andra vittnen och fördes sedan omedelbart med ambulans till Skånes Universitetssjukhus i Lund där man senare meddelade att hon hade allvarliga skador.

Polisen söker spår efter gärningsmännen. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sprängladdningen beskrivs som mycket kraftig, men vad det är som har detonerat är inte känt. Polisen hoppas kunna klarlägga det genom tekniska analyser på Nationellt forensiskt center (NFC).

Övervakningsfilmer samlas in

Parallellt med den tekniska undersökningen av brottsplatsen samlar polisen även in material från övervakningskameror som finns i området eftersom bombmännen kan ha fångats på film när sprängladdningen placerades ut.

Man tittar också efter fordon eller annan information på filmerna som kan ha samband med sprängningen.

– VI har haft både bombtekniker, kriminaltekniker och IT-tekniker på plats, sade Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Ett flertal personer som bor eller vistades i området har redan förhörts men polisen vädjar till fler som kan ha hört eller sett något som kan sättas i samband med sprängningen att höra av sig, antingen via telefon 114 14 eller via tipsformuläret på polisens hemsida.

Det finns ännu på söndagsförmiddagen inga nya uppgifter om den skadade kvinnans tillstånd.

Bor i närheten av explosionen i Lund.

LÄS MER: Kvinnan är student på universitetet 

LÄS MER: Oro i studentstaden efter sprängningen 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.