Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens insats mot romer i Malmö anmäls

Polisens ingripande mot romer som protesterar utanför stadshuset i Malmö kan vara trakasserier, anser Centrum för Sociala Rättigheter.Foto: Fritz Schibli/FZ WEBBFILM
Sedan en dryg vecka tillbaka demonstrerar EU-migranter och sympatisörer utanför Stadshuset i Malmö.Foto: Fritz Schibli / FZ WEBBFILM

Polisens ingripande mot romer som protesterar utanför stadshuset i Malmö kan vara trakasserier. Det anser Centrum för Sociala Rättigheter som nu vänder sig till Justitieombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen för att anmäla.

– Skulle det finnas lagligt stöd så är det myndighetsingripande, annars är det trakasserier, säger Jens på Centrum För Sociala Rättigheter.

Sedan en dryg vecka tillbaka demonstrerar EU-migranter och sympatisörer utanför Stadshuset i Malmö. Syftet är bland annat att uppmärksamma situationen som uppstått efter att två härbärgen, Johanneskyrkan och Kontrapunkt, i Malmö stängt. Under demonstrationen har några av deltagarna även haft med sig madrasser och liggunderlag för att kunna övernatta i gångtunneln vid stadshuset. Polisen har dock varit på plats och tagit hand om madrasserna med hänvisning till att det är olagligt att campa på platsen.

Polisen har även väckt sovande demonstranter.

Centrum För Sociala Rättigheter (CSR), som är en sammanslutning av juridikstudenter och jurister, menar att polisens agerande saknar lagstöd.

– Det här är en demonstration som är grundlagsskyddad och det går före ordningslagen, säger talespersonen Jens som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Vänder sig till JO med en anmälan

Han berättar vidare att CSR velat ha ut de myndighetsbeslut som ligger bakom beslagen som polisen gjort men att de inte fått det. Därför kommer de nu under veckan att vända sig till JO med en anmälan.

CSR kommer dessutom att begära ut alla beslut om beslag som tagits för att lämna över dem till diskrimineringsombudsmannen.

– Men behandlar inte svenska medborgare så här, säger Jens.

24malmo.se var först med att berätta om anmälningarna.

Centrum för Sociala Rättigheter har även tidigare engagerat sig för de romska eu-migranternas situation i Malmö. Bland annat i arbetet med att försöka förhindra vräkningen från Sorgenfrilägret.