Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här fälls kvinnliga studenten till marken efter explosionen

Bomben orsakade stora skador på byggnaden. Foto: Mikael Nilsson
Den 23-åriga kvinnan hade oturen att passera byggnaden i samma stund som bomben briserade.Foto: Mikael Nilsson
I vänsterkant på bilden syns det fordon som polisen misstänker är flyktbilen. Polisen vill ha hjälp med att identifiera fordonet.Foto: Polisen
Den 23-åriga kvinnan skadades svårt i samband med sprängningen utanför livsmedelsaffären i centrala Lund.Foto: Polisen
Här fälls hon till marken

Den 23-åriga kvinnan skadades svårt i samband med sprängningen utanför livsmedelsaffären i centrala Lund.

Nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten med att identifiera flera misstänkta gärningsmän.

På en film syns bland annat hur kvinnan fälls till marken av sprängladdningen - och hur hon sedan försöker resa sig upp igen.

Det var natten till den 14 september i år som den kvinnliga studenten passerade den aktuella livsmedelsbutiken på Stora Södergatan i Lund.

Hon passerade platsen i samma stund som sprängladdningen briserade och ådrog sig mycket allvarliga skador.

Explosionen medförde att 50-talet fönster krossades.Foto: Polisen

Larmet om händelsen inkom klockan 02.41 på natten.

På plats hittades den 23-åriga kvinnan, som omedelbart fördes till sjukhus. Enligt flera vittnen hade hon bland annat skador i ansiktet, och Region Skåne meddelade att hon var allvarligt men inte livshotande skadad.

Två månader efter händelsen har fortfarande ingen gripits som misstänkt för dådet. 

Därför släpper nu polisen både en stillbild och en kort sekvens från en övervakningskamera på platsen. Materialet ingår i polisens normalt sett hemliga polisutredning. 

Fälls till marken

– Filmen visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinnan som drabbas, men också mot andra personer som rört sig i centrala Lund under natten, säger förundersökningsledare Patrik Nyquist.

På filmen ser man hur den 23-åriga kvinnan fälls till marken av sprängladdningen, och hur hon i nästa stund försöker resa sig upp igen.

Enligt polisen var sprängverkan riktad ut mot gatan och hade även kunnat träffa en buss som passerade bara sekunder innan explosionen.

Man vet också att det fanns mycket folk i rörelse utomhus i centrala Lund vid den aktuella tidpunkten. 

Polisen släpper även en stillbild där man skymtar ett fordon, där man tror att två misstänkta gärningspersoner befinner sig i. 

– Det framgår av bilden att bilen har olika fälgar och polisen vill veta vem som disponerat fordonet, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Hörde hög smäll

Händelsen rubricerades efteråt som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada. 

Vid tillfället vittnade flera grannar om att de hört en hög smäll och en kvinnas desperata skrik på hjälp. 

– Vi är djupt berörda av att en oskyldig ung människa har skadats i ett avskyvärt dåd, sa Per Nordén, säkerhetschef vid Lunds universitet efter händelsen.

Huset det exploderade vid var ett trevåningshus med butiker på markplan – inklusive Lunda livs – och bostäder ovanför. 

Fönster krossades

Fotografen Mikael Nilsson var på plats kort efter händelsen. Han berättade att fönster längs 50 meter hade krossats, att det låg glassplitter på gatan och att delar av livsmedelsbutiken var helt utblåst. Tryckvågen ska ha känts 400 meter bort.

Den skadade kvinnan hittades tiotalet meter från byggnaden.

Enligt polisens initiala bedömning skulle det inte ha rört sig om någon fjärrutlösning. Teorin har hela tiden varit att bomben placerats ut strax före explosionen och gärningsmannen rört sig alldeles i närheten av den sprängda byggnaden.

– Det vi också kunnat konstatera är att de som har antänt stubinen lämnat platsen utan att ha kontroll på vem som eventuellt skulle passera. Detta innebär att de misstänkta gärningspersonerna varit långt från platsen när explosionen skedde och inte haft någon kontroll över situationen, säger Patrik Winquist.

Händelsen i Lund uppmärksammades stort och flera politiker kommenterade händelsen som en avskyvärd gärning.

Söker hjälp

Polisen satte efteråt in stora resurser i jakten på den okände gärningsmannen. I det arbetet har bland annat ingått att sammanställa vittnesuppgifter och titta igenom filmer från övervakningskameror från butiker.

Man har också vädjat till allmänheten att höra av sig med iakttagelser. Men trots intensiva spaningsinsatser går personen fortfarande fri.

Att polisen nu släpper delar av det sekretessbelagda spaningsmaterialet kan tolkas som att man nått vägs ände i utredningsarbetet?

– Vi behöver hjälp från allmänheten, men detta ska klaras upp, säger Ewa-Gun Westford. 

Den 23-åriga kvinnan och hennes målsägandebiträde har gett sitt stöd till att filmen visas. 

Tips till polisen kan lämnas via telefon 114 14.