Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens bild på misstänkta värdetransportrånaren

Rånet mot värdetransporten skedde i början av januari i Ystad. Foto: MIKAEL NILSSON
På bilden som polisen har släppt ses hur rånarna tvingar in väktaren in i banklokalen igen. Fallet tas upp i ”Efterlyst” som sänds under torsdagskvällen. Foto: Polisen

Den ensamma väktaren bands fast, misshandlades och rånades vid en värdetransport i Ystad en söndag i januari. 

Nu tas fallet upp i ”Efterlyst” i TV3 och polisen släpper en bild på en av de misstänkta. 

– Det rör sig om en mycket stor summa pengar som försvann, säger utredningsledaren Jörgen Nilsson.

Det var när klockan närmade sig 16 på eftermiddagen söndagen den 6 januari i år som en ensam väktare kom ut från Sparbanken Syd i Ystad. I handen hade han en värdeväska med pengar. 

När han gick mot transportbilen slog rånarna till. Under pistolhot tvingade de väktaren tillbaka in i bankhuset, de tog värdeväskan och tömde sedan transportbilen på pengar. Efter det flydde de från platsen, troligtvis i en bil. 

Väktaren lämnades kvar i banklokalen, misshandlad och fastbunden. 

– Det är klart att själva rånet i sig var en traumatisk upplevelse för väktaren, har Stefan Johansson, pressansvarig för värdetransportbolaget Loomis tidigare sagt till Kvällsposten

Polisen hoppas att någon kan identifiera den misstänkta rånaren. Tips lämnas till 11414. Foto: Polisen

Goda förhoppningar

Först en timme senare hittades han av kolleger från sitt vaktbolag. 

– Väktaren larmade av när han gick in i den lokal i banken där kontanterna hanteras. Larmet är automatiserat så om det inte larmas på igen går ett larm till en övervakningsfirma, som i det här fallet åkte ut till banken och hittade väktaren bunden, säger Skånepolisens pressinformatör Ewa-Gun Westford till Ystads Allehanda

Ingen misstänkt har gripits för rånet. Men utredning pågår för fullt. 

– Spaningarna forsätter, och vi väntar fortfarande på svar från NFC (Nationellt Forensiskt Centrum), säger kriminalinspektör Jörgen Nilsson. 

Nu lämnar polisen ut en bild på en av de misstänkta rånarna. På den syns hur han står med väktaren mellan banklokalen och transportbilen. 

– Vi vill få personen på bilden identifierad. Jag tror att ”Efterlyst” har ganska bra statistik på sånt här, så vi har goda förhoppningar, säger Jörgen Nilsson. 

Ewa-Gun Westford , Skånepolisens pressinformatör, berättar att det var kolleger till väktaren som hittade honom fastbunden i banklokalen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Mycket stor summa”

Polisen söker fortfarande efter fler vittnen till händelsen. 

– Vi har hört ett antal personer och kan av deras uppgifter förstå att det har varit fler personer i rörelse runt platsen vid tillfället för rånet. Det bör rimlighetsmässigt finnas fler personer som har uppgifter att lämna, säger kriminalinspektör Jörgen Nilsson.  

Hur mycket pengar fick rånarna med sig?

– Jag har inte den exakta summan, det tror jag inte heller att vaktbolaget har. Men det rör sig om en mycket stor summa pengar som försvann, det är vad jag har fått veta, säger Jörgen Nilsson. 

”Efterlyst” sänds i TV3 på torsdagar klockan 20.00.