Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen vill att HD tar upp fråga om p-bot

Skånepolisen menar att det skulle få stora konsekvenser i hela landet om hovrättens beslut kvarstår.
Foto: Tomas Leprince

Felparkerad eller inte, det är det som är frågan.

Nu vill Skånepolisen att Högsta domstolen fäller en Malmöbo för felparkering – annars riskerar hela Sverige att få skyltas om, hävdar de.

"Om hovrättens beslut kvarstår får detta stora konsekvenser för landets kommuner", skriver polisen.

Bestämmelserna kring parkering är en riktig djungel och inte ens ordningsmakten själva verkar ha hela bilden klar för sig.

Nyligen lämnade Skånepolisen nämligen in en överklagan till Högsta domstolen just angående en parkeringsfråga.

Den potentiella felparkeringen skedde på Sallerupsvägen i Malmö i mars i fjol. Frågan som polisen nu vill att högsta instans tar ställning till är om platsen där bilen stod parkerad var avgiftsbefriad eller inte.

Bilägaren, som fått rätt i både tingsrätten och hovrätten, hävdar att skyltningen talar för att man inte behöver betala någon parkeringsavgift på just den platsen. Skånepolisen hävdar det motsatta och anser att parkering brutit mot trafikförordningen.

"Konsekvenser för landet"

Skånepolisen anser att parkeringsfrågan är så pass viktig att de nyligen begärde prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

"Det är viktigt att vägmärken och bestämmelser tolkas på ett likartat och korrekt sätt i hela landet", skriver polismyndigheten i sin överklagan.

Om högsta instans skulle välja att inte ta upp ärendet eller att fria felparkeraren riskerar beslutat att drabba hela nationen, hävdar Skånepolisen.

"Om hovrättens beslut kvarstår får detta stora konsekvenser för landets kommuner, som då måste dels utfärda nya lokala trafikföreskrifter och dels märka om dylika sträckor", skriver polisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!