Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: "Vi vet vem tredje personen är"

På bilder som togs innan försvinnandet syns både Kim Wall och Peter Madsen ombord på ubåten. Tidigare under dagen intervjuades Madsen av Kim Wall, då sågs även en tredje person som filmade intervjun.
Foto: / RITZAU FOTO
Utredningsledare Jens Möller säger att man vet vem den tredje personen är, som sågs tillsammans med Kim Wall och Peter Madsen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Den svenska journalisten Kim Wall försvann efter en resa med Peter Madsens ubåt Nautilus.

Polisen arbetar intensivt med att kartlägga hennes sista timmar i livet.

Vittnen ska ha sett en tredje person tillsammans med Kim Wall och Peter Madsen, innan ubåten lämnade hamnen.

– Vi har uppgifter om det och vi vet också vem det är, säger utredningsledare Jens Möller.

Den svenska journalisten Kim Wall försvann efter att hon för drygt två veckor sedan gett sig ut på en tur med Peter Madsen i hans egenkonstruerade ubåt. 

Peter Madsen greps kort efter att Kim Wall anmälts som saknad. Han misstänks för att ha orsakat hennes död men nekar till anklagelserna. 

Madsen nekar

I början av förra veckan hittades kvarlevorna efter Kim Wall vid ön Amager. Därefter utökades brottsmisstankarna mot Madsen och han misstänks nu för vad som i Sverige kan jämföras med brott mot griftefriden och mord. 


LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten 


Peter Madsen har delgivits de nya misstankarna och nekar fortsatt till brott. Jens Möller, utredningsledare på Köpenhamnspolisen vill inte kommentera vad Madsen sagt i förhör.

– Jag kan inte på något sätt gå in på vad han förklarat där. Det är omfattat av sekretess, säger Möller.


Efter händelsen har många framfört sina kondoleanser till Kim Walls familj.
Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Kartlägger Kim Walls sista timmar

Polisen hade på fredagen fått in över 656 tips och upplysningar i fallet. Tipsen har delats in efter ämnesområden och polisen arbetar intensivt med att följa upp dem.

– Vad det arbetet har lett till konkret vill jag inte uttala mig om. Men vi tar gärna emot fler tips, vi vill inte chansa på något. Vi är intresserade av att tala med alla som har någon vetskap om Peter Madsen eller Kim, varför de två var tillsammans, varför de skulle segla i ubåten och om någon sett dem tillsammans.


På ön Amager där Kim Walls kvarlevor anträffades samlades människor för en minnesstund.
Foto: MARTIN SYLVEST / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN


LÄS MER: Vännerna om sina minnen av Kim Wall 


Utredarna försöker nu kartlägga de sista timmarna innan ubåten Nautilus lämnade Köpenhamn med Kim Wall och Peter Madsen ombord. Enligt Jens Möller har polisen fått en bild av händelserna före ubåtens avresa, men han vill inte närmare gå in på vad polisen vet.

– Vi har kartlagt en stor del av det men vi vill gärna veta mer om och få upplysningar från människor som vet något om detta. 

Sökningarna som tidigare pågått till havs har avslutats, varför vill inte utredningsledaren kommentera. 

"Vi vet vem den tredje personen är"

Enligt vittnesuppgifter ska Kim Wall och Peter Madsen iakttagits flera timmar innan avfärden, när Kim Wall intervjuade Peter Madsen. Då ska även en tredje person ha varit närvarande och enligt vittnen ska denne ha filmat intervjun med Madsen.

– Vi har uppgifter om det och vi vet också vem det är. Men det är inget märkligt. Det är inget misstänkt med personen, säger Jens Möller.


LÄS MER: Leif GW Persson: Så mördades Kim Wall 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!