I augusti 2009 attackerade imamen Abu al-Hareth en 39-årig man utanför Försäkringskassan i centrala Hässleholm. Han försökte köra på honom två gånger, varpå han gav sig på mannen med knytnävsslag. Imamen dömdes till sex års fängelse för mordförsök, något som han har avtjänat.
Under 2014 flyttade al-Harteh till Burlöv, där han samarbetade med Ahmad Qadan, som senare dömdes för att ha samlat in pengar till IS via sociala medier. Rättegången mot Qadan var den första i sitt slag i Sverige.
LÄS MER: Burlövsbon samlade in pengar till stöd för IS – på Facebook
Trots sin bakgrund och sina kontakter är imamen Abu al-Hareth fortfarande välkommen som predikant i Ljusets moské i Hässleholm.
Han fortsätter att sprida den salafistiska troslära som lett till förföljelser av shiamuslimer, och som på flera punkter liknar terrornätverkets IS ideologi.
Shiamuslimer känner sig hotade i Hässleholm
Även på moskéns egen Facebooksida sprids beskrivningar av shiamuslimer som "avfällingar" och "förrädare".
Kvällsposten rapporterade i helgen om hur shiamuslimer känner sig hotade i kommunen, och hur minst tio personer valt att bosätta sig på andra håll på grund av detta.
LÄS MER: Moskén sprider extremism och shia-hat
Numera har polisen ökad koll på Ljusets moské.
Det säger Pär Cederholm, lokal polisområdeschef i Hässleholm.
– Vi har tillsyn där. Vi märker att det är oroligare, så vi tittar till det, säger han.

Det handlar om att polispatruller tar en sväng förbi moskéområdet för att upprätthålla ordningen.
– Vi följer utvecklingen tillsammans med kommunen. Vi är mer alerta, och de är mer alerta, säger Pär Cederholm vid polisen.
Hur länge har det varit oroligt?
– Ett par-tre månader. Vi får in mer information, och vi upplever att ni i media är mer intresserade, säger Pär Cederholm och fortsätter:
– Vi försöker möta detta med mer polisiär synlighet. Sedan gräver vi i den information vi har och försöker lägga pussel där vi inte la pussel tidigare.
Samtidigt som polisen försöker övervaka området rent fysiskt, bygger man också nätverk för att få in mer information kring radikaliserade medlemmar i församlingarna.
– Vi jobbar med orossamtal, och då handlar det främst om unga människor som är på väg in i de här församlingarna, säger Pär Cederholm.
Polisen och Säpo jobbar tillsammans
Besökare i moskén är de överlägset viktigaste uppgiftslämnarna i detta sammanhang.
– Vi har mycket hjälp av församlingarna. Absolut. Om det kommer en ny medlem till en församling och imamen upptäcker att personen predikar ett extremt budskap, då får personen veta att "du är välkommen att besöka moskén, men det du predikar är inte okej", säger Pär Cederholm.
Polisen i Hässleholm samarbetar också med Säkerhetspolisen.
– En hel del av den information som vi skickar in till Säkerhetspolisen hanterar de. I andra fall får vi tillbaka något där vi utför en åtgärd, säger Pär Cederholm.
Samtidigt är det ett faktum att oroliga shiamuslimer lämnat kommunen.
Hur kan ni få den gruppen att känna sig tryggare?
– Det enda vi kan göra, som jag ser det, är att vara tillgängliga. Vi vädjar också till alla att höra av sig till polisen, om något händer, säger Pär Cederholm.
Han poängterar att polisen inte kan ingripa mot alla som uttrycker sig olämpligt på Facebook.
– Så länge man rör sig i marginalen är det svårt för oss att ingripa, för i andra änden har man religionsfriheten, säger han och fortsätter:
– Det är inte straffbart att vara extremist, att vara extremt troende. Att vara våldsbejakande, det däremot är straffbart.
Polisen Pär Cederholm: Bra att Kvällsposten uppmärksammar
Han jämför de religiösa extremisterna med personer på höger- och vänsterkanten.
– Det är som att högerextremister faktiskt får lov att demonstrera. Det som de står för är enligt min mening på gränsen till lagvidrigt, men deras rätt att uttrycka sig är skyddad i grundlagen.
Pär Cederholm tycker det är bra att Kvällsposten och andra medier uppmärksammar vad som sker kring Ljusets moské.
– Jag hoppas att det leder till att om någon är på väg in i den här gruppen, så lugnar man ner sig lite. För att de inser att svenska myndigheter granskar de de gör.
Den närmaste tiden blir lugnare, tror Pär Cederholm. Sommarlov innebär att folk rör på sig, reser bort och att vardagens rutiner inte gäller längre.
– Men sedan måste vi vara noggranna och granska utvecklingen när sommaren är slut, säger Pär Cederholm.
Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.