Polisen varnar för biltjuvarnas nya taktik. Foto: Polisen / Tomas Leprince
Polisen varnar för biltjuvarnas nya taktik. Foto: Polisen / Tomas Leprince

Polisen varnar: Så kapar tjuvarna ditt lås

Publicerad

Så ser biltjuvarnas nya favoritredskap ut.

Genom att spela in koden till fjärrlåset tömmer tjuvarna din bil på några sekunder utan att du märker någonting.

I Lund förstärker nu polisen bevakningen av flera stora varuhusparkeringar.

- Bilarna vittjas systematiskt, speciellt nu kring julhandeln, varnar närpolischefen Jörgen Nilsson.

Knepet att länsa parkerade fordon med störsändare har varit känd i flera år.

Men det är först nu tjuvarna börjat använda tekniken i stor omfattning för att snabbt komma åt värdeföremål ur de parkerade bilarna.

I Lund har minst ett tiotal bilar vid köpcentret Nova och det intilliggande Mobiliaområdet utsatts för de fräcka kupperna.

Enligt polisen har tjuvarna haft uppsikt över parkeringsplatserna och sett vilka personer som mellanlandat sina varor i bilarna och gått in till affärerna för att fortsätta shoppa.

"Gäller att vara uppmärksam"

Tjuvarna har följt varje steg bilägarna tagit och använt en störningssändare. Med den har man antingen kunnat avbryta låsningen av bilen med fjärrkontrollen eller i andra fall spelat in signalen mellan den fjärrstyrda bilnyckeln och bilens låsanordning.

- Det gäller att vara uppmärksam på detta, det handlar om en ny typ av brottslighet som vi inte varit vana vid tidigare, säger närpolischef Jörgen Nilsson.

Enligt experter på Statens kriminaltekniska laboratorium går det att köpa störningssändare på internet för några hundralappar.

Ofta handlar det om fjärrkontroller som är avsedda till styrning av garageportar. De kontrollerna har en tillräckligt stark sändare.

I Köpenhamn har polisen i dagarna avslöjat en liga med serbiskt ursprung och där sitter just nu fyra personer anhållna, misstänkta för den här typen av brott.

- Vi hade tips om att två personer var på väg in till Danmark och kunde följa verksamheten från parkeringsplats till parkeringsplats, säger vice poliskommissarie Thomas Dürr till Kvällsposten.

Fyra gripna

De misstänkta tjuvarna kunde dammsuga bilarna på datorer, mobiltelefoner, navigatorer och solglasögon efter att tjuvarna kopierat koden

- De misstänkta hann med 40-50 fordon om dagen och allt forslades till en lägenhet i stadsdelen Nørrebro, säger Thomas Dürr.

Till sist slog polisens spanare till och grep två av männen på bar gärning. Ytterligare två personer greps och anhölls senare.

Den aktuella störningsutrustningen i det fallet hade de misstänkta köpt i sitt hemland.

I Lund har närpolischefen Jörgen Nilsson beslutat om större närvaro av polisen vid de olika varuhusparkeringarna.

- Den här typen av brott rör sig över gränserna och gärningsmännen slår till snabbt. Mitt absoluta råd till allmänheten är att inte lämna något av värde i bilarna, samt kontrollera så att fordonen verkligen blivit låsta efter tryckningen på fjärrkontrollen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag