Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för ny invasion under pingst

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Efter Kristi himmelfärdshelgen fylldes bron av danska bilar som var på väg hem.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Inför pingsthelgen hoppas danska polisen att de danska turisterna planerar sin hemfärd lite annorlunda.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Den danska turistinvasionen till Sverige skapade långa köer på Öresundsbron när alla skulle ta sig hem samtidigt. 

Nu är det dags igen – danska medborgare uppmanas av polisen att planera sin hemfärd.

Den senaste tiden har det varit en strid ström av turistande och shoppande danskar i Skåne, alltmedan gränsen varit stängd åt andra hållet.

Efter Kristi himmelfärdshelgen var det många som upprördes då danska bilar skapade kilometerlånga köer över Öresundsbron när de skulle ta sig hem till Danmark igen. 

Nu larmar den danska polisen om att det återigen kan bli en ny invasion av danska turister i Sverige och hoppas att kökaoset på Öresundsbron inte upprepas. 

– Vi råder medborgarna att korsa gränsen vid andra tidpunkter än vid helgens slut, om man har möjlighet till det, säger polisinspektör Jens Jespersen i ett pressmeddelande. 

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/1266288746627907585

”Ett välkommet inslag”

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Efter kökaoset under Kristi Himmelfärdshelgen hade hon förståelse för att många skåningar är upprörda över att danskar kan åka till Skåne men inte tvärtom.

– Jag tror att många tycker att det är ett ologiskt förhållningssätt. Vi ser på våra verksamheter hur danskar besöker Skåne allt mer, men hur man har hanterat frågan väcker en viss irritation hos många, sa hon då. 

Men hon välkomnar ändå danska besökare. 

– Jag tänker att så länge man håller avstånd och de rekommendationer som finns. Så är det ju ett välkommet inslag för våra näringsidkare i grunden.

TV: Danmark har öppnat upp landet igen

CNN:s reporter Fred Pleitgen rapporterar direkt från Köpenhamn.