Polisen misstänker att kvinnorna använder tiggeri som en täckmantel för att stjäla. Foto: Peter HoelstadPolisen misstänker att kvinnorna använder tiggeri som en täckmantel för att stjäla. Foto: Peter Hoelstad
Polisen misstänker att kvinnorna använder tiggeri som en täckmantel för att stjäla. Foto: Peter Hoelstad
Polisen varnar nu för ligan och uppmanar allmänheten att vara vaksam. Foto: Ludvig ThunmanPolisen varnar nu för ligan och uppmanar allmänheten att vara vaksam. Foto: Ludvig Thunman
Polisen varnar nu för ligan och uppmanar allmänheten att vara vaksam.  Foto: Ludvig Thunman

Polisen varnar nu för kvinnlig tjuvliga

Publicerad

Polisen går nu ut med en varning för en kvinnlig tjuvliga, och man misstänker nu att kvinnorna kan använda tiggeri som en täckmantel för att stjäla från sina offer.

En 85-årig kvinna i Växjö råkade ut för kvinnorna och blev bestulen på sin plånbok, uppger Smålandsposten.

Polisen i Kronoberg letar efter de tre kvinnorna som fortfarande är på fri fot.

– Vi har inte hittat dem och uppmanar allmänheten att vara vaksam, säger Henrik Jonasson, inre befäl vid polisen i Växjö.

En teori är att kvinnorna snabbt flyttar sig från en plats till en annan och att de kan vara långt från Växjö. Polisen misstänker att de här kvinnorna använder tiggeri som täckmantel för att stjäla.

Metoderna de använder är delvis kända sedan tidigare.

Den 85-åriga kvinnan var i måndags på väg in i en fotoaffär i Växjö när hon blev utsatt. Utanför fotoaffären satt en kvinnlig tiggare. 85-åringen tog fram en tia och gav henne.

Blev omringad

Smålandsposten berättar i sin artikel att när 85-åringen kom ut från fotoaffären stod den samma kvinna kvar. Men den här gången ville hon sälja en tidning till 85-åringen. Tidningen kostade 100 kronor.

I samma ögonblick kom två andra kvinnor fram till 85-åringen och omringade henne. En av kvinnorna satte ett slags armband vid hennes klocka. Då passade en annan av kvinnorna på att rota i 85-åringens handväska.

– Armbandet var en manöver för att avleda 85-åringens uppmärksamhet, säger Henrik Jonasson.

Senare upptäckte kvinnan att hennes plånbok var stulen.

Trots den obehagliga upplevelsen mår hon efter omständigheterna bra, enligt Henrik Jonasson. Det är oklart hur mycket pengar kvinnan blev av med.

Polisen har ingen beskrivning av armbandet som någon av de tre kvinnorna satte på 85-åringens handled.

– Kvinnorna fick med sig armbandet när de försvann, säger Henrik Jonasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag