Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för
nya dödsdrogen

Efter två dödsfall i Kronoberg där fentanyl misstänks ligga bakom varnar polisen för drogen. "Det är en dödsdrog, den är extremt svår att dosera", säger polisens presschef Robert Loeffel. Foto: Sanna Dolck
Sprejar i näsan. I flera fall har missbrukarna använt fentanyl som nässpray. Drogen göms i nässprayflaskor som saknar etiketter. Bilder från polisens förundersökning. Foto: Polisen/ROBERT LOEFFEL
Gör beslag. Sedan akrylfentanyl blev narkotikaklassad i augusti har tullen gjort flera beslag. Foto: Christian Örnberg
Foto: Polisen/ROBERT LOEFFEL

Det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl har på kort tid skördat flera människors liv.

Nu varnar polisen för det livsfarliga läkemedlet som är 50 gånger starkare än rent heroin och som sprejas rakt upp i missbrukarens näsa.

– Det är extremt svårt att dosera och absolut livsfarligt. Det är en dödsdrog, säger Robert Loeffel, presschef vid polisen i region syd.

Fentanyl

Fentanyl och de olika formerna av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider och säljs på recept som narkotiskt och smärtstillande läkemedel i sjukvården. Då i mindre doser och i form av plåster, bland annat till cancerpatienter.

Den 16 augusti i år narkotikaklassades akrylfentanyl. Drogen är i det närmaste identisk med fentanyl.

Andra former av fentanyl, exempelvis acetylfentanyl och ocfentanyl har tidigare blivit narkotikaklassade.

Sedan akrylfentanyl blev narkotikaklassat i augusti har tullen gjort fem beslag av drogen.

Källa: Folkhälsomyndigheten och tullen.

Från början är fentanyl ett läkemedel som används vid smärtlindring men har de senaste åren kommit att användas i berusningsmedel. Men det är en lek med döden att ta fentanyl, bara sedan i april i år misstänks drogen ha orsakat minst 30 dödsfall, flera av dem i Sydsverige.

Sedan förra våren räknar polisen med att minst 180 människor har avlidit till följd av fentanylmissbruk. Ofta sker dödsfallen genom kvävning.

Bland annat utreder polisen i Kronobergs län minst två fall där personerna misstänks ha avlidit efter att ha missbrukat fentanyl.

– Vi har ett konstaterat dödsfall i Kronobergs län, i det andra fallet väntar vi på den kemiska analysen från rättsmedicin men har starka skäl att misstänka fentanyl.

– I ytterligare ett fall har vi hittat fentanyl men i det fallet är det inte det som är dödsorsaken, säger Robert Loeffel.

Används som nässpray

I de båda fallen där drogen misstänks ha orsakat dödsfallen hittades fentanyl i form av nässpray. Båda fallen rör unga män i 20-årsåldern som inte är kända av polisen sedan tidigare i narkotikasammanhang.

– Fentanyl är extremt beroendeframkallande och håller effekten i några timmar och ger otrolig abstinens, säger Robert Loeffel.

Men den absoluta livsfaran ligger i hur svårt det är att dosera drogen.

– Drogen är mellan 30 och 50 gånger starkare än rent heroin och ska vara extremt svår att dosera. Med den styrkan räcker det med att en enda kristall inte blir utblandad för att det ska bli en enorm koncentration, hög dos som kan sluta med att man avlider, säger Robert Loeffel.

På grund av den tydliga livsfaran i att använda drogen går polisen nu ut och varnar för dödsdrogen fentanyl.

Akrylfentanyl är narkotikaklassad

Den form av fentanyl som nu misstänks ha tagit minst 30 människors liv i Sverige sedan april heter akrylfentanyl och den blev narkotikaklassad så sent som den 16 augusti i år.

Veckan efter inledde polisens Nationella operativa avdelning (NOA) en landsomfattande razzia i jakt på drogen.

På kort tid genomfördes över 30 husrannsakningar i hela landet.

– I 27 fall hittade vi fentanyl. Fem av tillslagen där fentanyl hittades gjordes i södra Sverige, fyra i Blekinge och ett i Lund, säger Robert Loeffel.

Läkemedlet fentanyl finns som plåster och går att röka och injicera. Men den senaste tiden har läkemedlet mest brukats som nässprej.

Robert Loeffel berättar att i flera av fallen där polisen har hittat fentanyl har det varit i just nässprayflaskor.

Unga missbrukar fentanyl

Han uppmanar anhöriga som misstänker att någon missbrukar fentanyl att vara uppmärksam på burkar och flaskor med nässpray.

– De här flaskorna saknar ofta etiketter. Men i bland har personerna tömt burkarna på det riktiga innehållet och i stället hällt ner fentanyl.

Flera av de som missbrukar fentanyl är enligt polisen i 20–25-årsåldern, även om äldre exempel också finns.

– De som har drabbats är sådana som vi aldrig har hört talas om i de här sammanhangen med narkotika. Jag tror att man inte alltid är medveten om livsfaran med fentanyl, säger Robert Loeffel.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!