Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för nya bedrägerier mot äldre

Liga i Skåne lurar äldre att de har obetalda räkningar till en tidning och låtsas ringa från inkassoföretag.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen i Skåne gick i dag ut med en varning om en liga som försöker lura 90-åringar och kapar bankkonton.Foto: TOMAS LEPRINCE

Polisen i region Syd gick i dag ut med en varning till äldre i Skåne. En liga ringer upp personer i 85 till 90-årsåldern och hotar med inkasso och Kronofogden.

En person i Helsingborg lurades nyligen på 650 000 kronor efter att en bedragare låtsats ringa från ett inkassoföretag. 

Bedragarna har bland annat påstått att den de ringer till har skulder till en tidning, och att skulden måste betalas med en gång. Krav från inkassobolag är i praktiken sista varningen innan en obetald räkning lämnas till Kronofogden för indrivning. Ligan låtsats ringa från ett kreditföretag eller inkassobolag bland annat har man låtsats ringa från Svea Ekonomi.

De äldre uppmanas att logga in på sin internetbank, antingen med sitt bank-ID eller sin bankdosa. Men utan att förstå det hjälper offren bedragarna att kapa deras bankkonton. Bedragarna går sedan in på kontot och tömmer det på pengar.

Samma teknik

Det är samma teknik som andra bedragare använt. Skillnaden är att man tidigare uppgett  sig ringa från banker.

Ett effektivt sätt att stoppa bedrägeriförsöken är att inte logga in på sin internetbank, varken med bankdosa eller bank-ID på uppmaning av andra.

Bedrägerierna med bank-ID och bankdosa kallas av poliser för vishing och har pågått sedan hösten 2017. Vid årsskiftet hade bankkunder lurats på cirka 300 miljoner kronor efter att ha lurats lämna ut koder till sin bankdosa eller bank-ID.