Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för ny våg av sommarrånare

Dirk Van De Wardt stod ensam vid sin lastbil när de två männen kom fram till honom. Plötsligt ryckte en av dem av honom hans guldkedja värd cirka 25 000 kronor.Foto: Polisen
I mars 2015 fick en Malmöbo den halskedjan ryckt av en tjuv som kom på cykel. Tjuven hotade först att han hade kniv med övermannades och åtalades för grov stöld.Foto: Polisen

Holländske blomsterhandlaren Dirk Van De Wardt trodde att tjuven var ute efter hans plånbok. Men det var halskedjan av guld som tjuven ville ha.

Dirk är ett av offren för brottet som blivit vanligt - att rycka värdefulla halskedjor.

Den här typen av stölder är inte ovanliga. Guldkedjor och värdefulla halssmycken är lätta att upptäcka, och lätta att stjäla med ett enda ryck. När våren och sommaren kommer är det extra lätt.

– Det förekommer till och från och det blir ju vanligare vår och sommar när folk har mindre kläder på sig. Halsband och halskedjor är mer synliga och mer lättillgängliga för tjuvar, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Dirk Van De Wardt är blomsterhandlare och ambulerar över hela Europa med sina medhjälpare och sin lastbil. Han hämtar färska blommor i Holland och säljer. 

Dirk Van De Wardt berättar för Kvällsposten att han alltid rädd om sin guldkedja.

Blomsterhandlaren Dirk Van De Wardt var i Malmö för att sälja blommor när en man slet av honom hans guldkedja. Tjuven greps direkt efteråt.Foto: PRIVAT

Gåva från föräldrarna

– Det är en gåva till mig från mina föräldrar och har stort sentimentalt värde, säger han i telefon från Holland.

Dirk Van De Wardt uppskattar värdet på guldkedjan till åtskilliga tusentals kronor. Därför har han den alltid under sina klädesplagg.

– Den var inte synlig, säger Dirk Van De Wardt.

Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen.Foto: POLISEN

Nils Norling, som sett en hel del anmälningar av rån, stölder och andra brott har den här synpunkten:

– Man ska inte underskatta tjuvars uppmärksamhet och påhittighet . Där det finns möjlighet att tillskansa sig något eller tjäna pengar, där kommer tjuvar också på lösningar att göra det. Sedan kan det gå ganska fort.

Den 18 mars i år när Dirk Van De Wardt var i Malmö stod han på den lilla tvärgatan Per Weijersgatan vid sin lastbil för att ta fram blommor som han skulle sälja.

Kände ett finger

Två män som han uppfattade som hotfulla och farliga kom fram till honom. En av dem visade sig senare vara påverkad av narkotika. De två männen frågade om de kunde få köpa blommor. Dirk sa att de fick gå till hans stånd på gågatan där kommersen var i full gång.

– Jag trodde att de var ute efter min plånbok där jag hade alla mina pengar. De kom närmare och närmare mig och så kände jag ett finger i min nacke, säger Dirk Van De Wardt.

Sedan kom rycket, och halskedjan var borta. Dirk Van De Wardt skrek högt och hans medarbetare kom rusande. En av männen lyckades komma undan och springa sin väg. Den andre hölls kvar och kunde inte fly. 

Guldkedjan var en gåva till Dirk Van De Wardt från hans föräldrar. Tjuven upptäckte den trots att Dirk är noga med att försöka dölja den under sina kläder för att undvika att bli bestulen.Foto: POLISEN

På marken låg Dirk Van De Wardts halskedja som en förbipasserande man plockade upp.

Den misstänkte togs av polis och fördes till arresten i Malmö. Han blev senare häktad och åtalades i går vid Malmö tingsrätt som misstänkt för grov stöld.

Han nekar helt och hållet till att ha stulit guldkedjan.

– Det som har hänt är att när jag gick förbi så har personen anklagat mig att jag har stulit något av honom. Men jag inte tagit något av honom eller någon annan, säger han i förhör.

Vågar du bära dyrbara halsband och smycken ute? – Jag hade vågat ha halsband på mig, men jag använder mest ringar som inte är så värdefulla. Det jag är mest rädd för är att gå runt med min laptop. Jag blir inte förvånad över att det sker rån men det känns dumt att oroa sig i onödan, säger Maria Lundvik, 26, studerar till landskapsarkitekt, Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
Vågar du bära dyrbara halsband och smycken ute?– Jag har halsband nu i guld på mig men jag har sjal ovanpå. Allmänt som kvinna är man utsatt och man går inte hem ensam utan tar taxi i stället. Jag tänker ofta på min dotter när hon är ute och på väg hem och jag har en känsla av att det sker mer kriminellt nu, säger Jonna Wester, 47, stylist, Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
Vågar du bära dyrbara halsband och smycken ute? – Nog vågar jag ha halsband om det passar ihop med det jag har på mig. Men jag tänker på att jag har en risk som kvinna att något ska hända och jag är observant och tänker mig för när det är mörkt ute, säger Birgit Hortlund, 75, pensionerad redaktör, Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
Vågar du bära dyrbara halsband och smycken ute?– Jag vågar ha halsband för jag orkar inte oroa mig. Jag kan ju inte ha halsband på mig endast när jag är hemma - det blir bara fånigt. Jag vill vara den jag är men jag tror på civilkurage och att samhället ställer upp för dem som drabbats. Men kriminaliteten får inte styra våra liv. Skulle jag bli utsatt för något skulle jag springa efter dem och konfrontera dem, säger Elleonor Hovmöller, 23.socionomstudent, Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
Vågar du bära dyrbara halsband och smycken ute?– Jag skulle våga ha dyrt halsband på mig. Vill man ha det ska man ha det. Har aldrig råkat ut för något men tänker på det och man ska ha respekt för att det kan hända. Vi är det svagare könet och är mer utsatta än män, säger Anna Hellström, 34, flygvärdinna, Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Skulle ha utvisats

Förundersökningen mot honom blev snabbt problematiskt. Hans verkliga identitet har visat sig vara omöjlig att fastställa. Efter att ha kontrollerat honom hos Migrationsverket fann utredarna i Malmö att de hade att göra med en man som ska ha uppgett sex olika identiteter och som vid fyra tillfällen sökt asyl i Sverige, och fått avslag.

Han har bland annat påträffats i Kållered och sedan sökt asyl för att kort efteråt avvika. Migrationsverket tog vid senaste tillfället han dök upp beslut att han skulle avvisas och placeras i förvar. Det beslutet togs den 26 februari i år men drogs tillbaka eftersom det inte fanns plats för honom i Migrationsverkets förvar.

Den 9 mars noterade Migrationsverket att mannen avvikit. Åtta dagar senare greps han i Malmö. Mannen åtalas också för narkotikabrott.