Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för ny farlig "supermandrog"

Livsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: Arkiv
Livsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: Arkiv
Polisen varnar för den farliga drogen på sin Facebook. Foto: Privat

Flera personer har redan dött och flera andra misstänks ha blivit svårt förgiftade av "supermandrogen" som kan innehålla höga halter av den livsfarliga substansen PMMA.

Nu varnar polisen i Nordvästra Skåne på sin Facebooksida för tabletten.

– De som klarade sig hade änglavakt, skriver polisen om förgiftningsfallen.

Den nya tabletten, som är femkantig och stansad med en supermanlogga, misstänks ha orsakat flera dödsfall den senaste tiden, både i Sverige och utomlands.

Enligt Giftinformationscentralen har minst en person i Sverige dött och flera andra har förgiftats efter att ha tagit den farliga ecstasytabletten.

Så sent som i julhelgen inträffade ett förgiftningsfall i Malmö, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Fick tablett av anhöriga

Nyligen fick Läkemedelsverket in en "supermantablett", tabletten lämnades in av anhöriga och har nu analyserats på verkets eget labb. Resultatet visar att den innehöll höga halter av substansen PMMA, som kan vara dödlig.

– Tabletten tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

Den nya "supermandrogen" har på kort tid fått fäste i Sverige. Bland annat i Blekinge där polisen har beslagtagit tabletter hos 15-åringar som hos etablerade missbrukare. Där varnar nu narkotikapolisen Clars Persbring i Karlskrona för tabletten.

Bland annat för att "supermantabletten", som finns i flera olika färger, kan se ofarlig ut.

– De kan ju vara blå eller gröna och kan ha ett S som logo. Det förekommer även en mängd olika logotyper på de här tabletterna. Allt för att det ska se lockande ut, säger han till Sveriges Radio Blekinge.

"Extrema kramper"

Även polisen i Nordvästra Skåne går nu ut och varnar allmänheten via sin Facebooksida för tabletten.

Ecstasy innehåller vanligen substansen MDMA som ger euforiska rus. Varianten PMMA, som hittats i "supermandrogen" är enklare att framställa men betydligt farligare.

Enligt Claes Persbring innehåller "supermantabletterna" ämnen som kan leda till hallucinationer och extrema kramper. Det finns, enligt polisen i Nordvästra Skåne, rapporter om fall där den som tagit tabletten drabbats av ohämmade blödningar ur näsa och mun.

– Det som kanske är farligast är att kroppstemperaturen kan stiga på ett hastigt och allvarligt sätt. Det påverkar organen negativt så att man helt enkelt slås ut, säger Claes Persbring till lokalradion.

Båda substanserna, MDMA och PMMA, är narkotikaklassade och därmed olagliga att inneha, sälja och köpa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!