Livsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: ArkivLivsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: Arkiv
Livsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: Arkiv
Livsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: ArkivLivsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: Arkiv
Livsfarlig drog. Den nya så kallade "supermandrogen" misstänks ligga bakom flera dödsfall och förgiftningar. Tabletten kan leda till extrema kramper och hallucinationer. Foto: Arkiv
Polisen varnar för den farliga drogen på sin Facebook. Foto: PrivatPolisen varnar för den farliga drogen på sin Facebook. Foto: Privat
Polisen varnar för den farliga drogen på sin Facebook. Foto: Privat

Polisen varnar för ny farlig "supermandrog"

Publicerad

Flera personer har redan dött och flera andra misstänks ha blivit svårt förgiftade av "supermandrogen" som kan innehålla höga halter av den livsfarliga substansen PMMA.

Nu varnar polisen i Nordvästra Skåne på sin Facebooksida för tabletten.

– De som klarade sig hade änglavakt, skriver polisen om förgiftningsfallen.

Den nya tabletten, som är femkantig och stansad med en supermanlogga, misstänks ha orsakat flera dödsfall den senaste tiden, både i Sverige och utomlands.

Enligt Giftinformationscentralen har minst en person i Sverige dött och flera andra har förgiftats efter att ha tagit den farliga ecstasytabletten.

Så sent som i julhelgen inträffade ett förgiftningsfall i Malmö, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Fick tablett av anhöriga

Nyligen fick Läkemedelsverket in en "supermantablett", tabletten lämnades in av anhöriga och har nu analyserats på verkets eget labb. Resultatet visar att den innehöll höga halter av substansen PMMA, som kan vara dödlig.

– Tabletten tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

Den nya "supermandrogen" har på kort tid fått fäste i Sverige. Bland annat i Blekinge där polisen har beslagtagit tabletter hos 15-åringar som hos etablerade missbrukare. Där varnar nu narkotikapolisen Clars Persbring i Karlskrona för tabletten.

Bland annat för att "supermantabletten", som finns i flera olika färger, kan se ofarlig ut.

– De kan ju vara blå eller gröna och kan ha ett S som logo. Det förekommer även en mängd olika logotyper på de här tabletterna. Allt för att det ska se lockande ut, säger han till Sveriges Radio Blekinge.

"Extrema kramper"

Även polisen i Nordvästra Skåne går nu ut och varnar allmänheten via sin Facebooksida för tabletten.

Ecstasy innehåller vanligen substansen MDMA som ger euforiska rus. Varianten PMMA, som hittats i "supermandrogen" är enklare att framställa men betydligt farligare.

Enligt Claes Persbring innehåller "supermantabletterna" ämnen som kan leda till hallucinationer och extrema kramper. Det finns, enligt polisen i Nordvästra Skåne, rapporter om fall där den som tagit tabletten drabbats av ohämmade blödningar ur näsa och mun.

– Det som kanske är farligast är att kroppstemperaturen kan stiga på ett hastigt och allvarligt sätt. Det påverkar organen negativt så att man helt enkelt slås ut, säger Claes Persbring till lokalradion.

Båda substanserna, MDMA och PMMA, är narkotikaklassade och därmed olagliga att inneha, sälja och köpa.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag