Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för lyxbilsliga i Skåne

Natten mellan den 23 november och 24 november 2017, stals i Domsten en vit Mercedes Benz GLS 350D, 4Matic, AMG, årsmodell 2016. Foto: Polisen
En svart Mercedes Benz GLE 350 D Coupe stals natten mellan den 22 och 23 november i norra Helsingborg. Bilen är värd cirka 750 000 kronor. Den är en av tre lyxbilar i Skåne som stals på två dygn. Bilarna är värda sammanlagt 2,2 miljoner kronor. Foto: Polisen
Polisen gick ut med sin varning på Facebook den 24 november och efterlyste tips.
Natten mellan den 23 november och 24 november stals en "Pärl" silvermetallic BMW X6 M5.0D, årsmodell 2013, söder om Ängelholm. Foto: Polisen

Under loppet av två dygn har tjuvar kommit över tre lyxbilar i Skåne värda sammanlagt 2,2 miljoner kronor.

Polisen varnar nu bland annat ägare till bilar av märket BMW och Mercedes Benz. 

Skåne är en av de landsdelar som är hårdast drabbat av lyxbilsligorna.

I förra veckan gick polisen i nordvästra Skåne ute med en varning på Facebook efter att ha fått in anmälningar och tre stölder.

Första stölden inträffade mellan den 22 november och 23 november. En svart Mercedes Benz GLE 350 D Coupe stals i norra Helsingborg. Bilen är värd cirka 750 000 kronor. Ägaren, ett privat företag, hade haft bilen i fem månader och utrustat den med exklusiva detaljer.

Den är fyrhjulsdriven och har bland annat svart skinnklädsel. Polisen värderar bilen till cirka 750 000 kronor.

Följande natt stals ytterligare en dyrbar bil söder om Ängelholm. Bilen, en silvermetallic BMW X6 M5.OD. är från 2013 och värderas till cirka 450 000 kronor.

Blev stulen efter fåtal månader

Även den här bilen har exklusiva detaljer som svart skinnklädsel, glastaklucka och instegsskydd i aluminium.

Ägaren till den här bilen, en privatperson hade haft bilen ett fåtal månader innan den blev stulen.

Samma natt stals ytterligare en lyxbil i Domsten norr om Helsingborg. Bilen, en Mercedes Benz GLS 350D är fyrhjulsdriven och värderas till cirka 950 000 kronor.

Ägaren, ett företag, hade precis som de två andra som blivit bestulna bara haft bilen i några få månader innan den blev stulen.

Sannolikheten att hitta den typen av bilar som erfarenhetsmässigt stjäls av högt specialiserade ligor är ofta små. Bilarna lastas på trailers eller liknande och förs snabbt ut ur Sverige.

Försvinner ut ur landet

Göran Wigermo, förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, utredde i början av året stölderna av två lyxbilar som hittades gömda i en lastbilstrailer i Åhus.

– Vi håller på att bena ut hur de hamnade där. Det stjäls en hel del lyxbilar som försvinner ut ur landet, uppgav Göran Wigermo i en intervju efter att bilarna hittats.

Liknande stölder som nyligen inträffat i nordvästra Skåne inträffade under kort tid i Småland. Precis som i Skåne försvann fyra bilar under loppet av några få dygn.

Första bilen stals den 13 september i Värnamo, en Mercedes AMG GLE 63S vård cirka en miljon kronor. Andra bilen stals dagen därpå i Jönköping, en BMW X3 Xdrive 3,0 D värd cirka 525 000 kronor.

Mönstret upprepas

Två veckor senare upprepades mönstret. Då hade stölderna förflyttas en bit söderut, till Nässjö. Den 25 september fick en bilägare sin BMW 530D Xdrive stulen i Nässjö. Den värderas till 750 000 kronor. Ett dygn senare stals en Mercedes AMG GLE 63S i Värnamo. Bilen värderas till en miljon kronor.

Företaget Larmtjänst för statistik över bland bilstölder. Den visar att bland annat Skåne är hårt drabbat av bilstölder. Under 2016 anmäldes 1 179 bilstölder i Skåne vilket ska jämföras med Stockholms län som har avsevärt fler invånare. Där uppgick antalet bilstölder till 2 557.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!