Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor bluffade sig in och stal från 25 gamla

"Offren är mellan 85 och 95 år gamla", säger Anna Göransson vid ledningscentralen för polisen i Region syd.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
En av de drabbade kvinnorna använde sitt trygghetslarm, vilket är ett råd att ge till äldre som blir misstänksamma.Foto: NILS PETTER NILSSON
Polisen vädjar nu om allmänhetens hjälp för att sätta stopp för stöldvågen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två kvinnliga tjuvar har de senaste dagarna tagit sig in hos omkring 25 gamla, ensamstående kvinnor i Sydsverige och stulit smycken och kontanter.

– Offren är mellan 85 och 95 år gamla, säger Anna Göransson vid ledningscentralen för polisen i Region syd.

Polisen vädjar nu om allmänhetens hjälp för att sätta stopp för stöldvågen.

Kedjan av åldringsbrott började i måndags i Kalmar, Kronoberg, Blekinge och har fortsatt dag för dag. Äldre har blivit bestulna på bland annat smycken och kontanter.

Gamla har drabbats i bland annat Emmaboda, Jämjö, Ronneby, Backaryd, Väckelsång och Markaryd.

Under torsdagen kom så fyra nya anmälningar – nu har tjuvarna kommit till Skåne. Anmälningar har kommit från Vittsjö, Båstad och Förslöv.

– Vi har ett 25-tal anmälningar. Det har varit väldigt mycket på samma vecka, säger Anna Göransson.

Signalementet från de drabbade är samstämmigt. Tjuvarna är två mörkhåriga kvinnor, cirka 160 centimeter långa och i åldern 25–30 år. De talar dålig svenska.

En utlandsregistrerad, silverfärgad personbil har synts i samband med några av stölderna, men inte alla.

Ensamstående i hög ålder

Tjuvarna lurar sig in till sina offer – som undantagslöst har varit ensamstående kvinnor i hög ålder. De flesta finns i spannet 85-95 år.

Vanligen ser den ena kvinnan till att den äldre blir upptagen medan den andra rör sig i bostaden och letar efter värdesaker.

– Vi har uppgifter om att att man utgett sig för att vara läkare eller att man kommer från hemtjänsten eller från sjukvården. I något fall har man bett om att få vatten eller att få låna toaletten, säger Anna Göransson som uppmanar framför allt äldre att vara vaksamma.

– Släpp inte in någon okänd. Läkare och hemtjänst har legitimation, säger hon.

Fyra nya anmälningar

På torsdagen kom fyra anmälningar från Skåne – en från Vittsjö vid 11.30 och tre från trakten av Båstad mellan cirka klockan 14 och 16.30.

I Vittsjö bestals en kvinna i 85-årsåldern. I Förslöv var offret i 90-årsåldern. Hennes anmälan anger dock att inget blev stulet.

Nästa offer blev två kvinnor i Båstad – en på Köpmansgatan och en på Klinkehögsvägen – som också var 85–90 år gamla.

En av anledningarna till att äldre väljs ut som offer är att de ofta har svårare än yngre att lämna ett bra signalement.

Medan kvinnorna var i lägenheten på Köpmansgatan kom hemtjänsten. Då valde kvinnorna att försvinna.

Inte heller den gången ska något ha blivit stulet.

Värnlösa som blir utsatta

I liknande fall som lett till åtal och fällande domar i bland annat Malmö har stölder genomförts efter att tjuvarna visat upp förfalskade ID-handlingar och utgett sig för att komma från hemtjänsten.

– Det här handlar om mycket värnlösa personer, säger Anna Göransson.

– Det skapar otrygghet för dem att bli utsatta i sina hem.

En av de drabbade kvinnorna använde sitt trygghetslarm, vilket är ett råd att ge till äldre som blir misstänksamma.

Polisen efterlyser nu tips och observationer från allmänheten som kan leda till att de två mörkhåriga yngre kvinnorna kan gripas och kontrolleras.

Händelserna rubriceras som grov stöld eller försök till grov stöld.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!