Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för fräck inbrottsliga

Robert Loeffel vid polisen i region Syd varnar för inbrottsligan. Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
"Man kan inte skydda sig tillräckligt mot inbrott. Det är otroligt att man ska komma hem och inte ens märka att man har haft inbrott förrän efter ett dygn", säger Gösta Nyman, 66, och Carina Nyman, 64, i Hällevik som nyss drabbades av inbrott. Foto: JENS CHRISTIAN
"Vi försöker skydda oss genom grannsamverkan. Men det är svårt när man har med proffs att göra. Vid vårt inbrott blev vi av med kontanter", säger Figge Milton, 68, och Eva Lundqvist, 64, i Hällevik. Foto: JENS CHRISTIAN
Medan många av grannarna var på fotbollsmatch slog tjuvligan till. Foto: JENS CHRISTIAN
Här i Hällevik slog tjuvarna till mot flera villor på kort tid i onsdags förra veckan. Foto: Jens Christian

På kort tid har en mängd bostadsinbrott drabbat ett antal orter i Sydsverige.

En inrest liga misstänks ligga bakom flera av inbrotten – som i en del fall varit sällsynt aggressiva.

– De har till och med slagit sönder en säkerhetsdörr i ett trapphus, men ingen har hört något, säger Robert Loeffel vid polisen i region Syd och vädjar om allmänhetens hjälp att stoppa ligan.

Efter närmare tio inbrott i villor och lägenheter i Blekinge på samma dygn finns det knappt något tvivel längre. Polisen misstänker att det är en och samma liga som har slagit till.

– Från 1 november till 10 november är det 20 inbrott i villor och lägenheter bara i Blekinge. Dessutom är det flera inbrott i andra län i söder. Självklart ser vi ett samband, säger Robert Loeffel, pressinformatör vid polisen i region Syd.

Hälften av inbrotten av inbrotten inträffade under torsdagen. Siffran sticker ut, jämförelsevis i november brukar Blekinge drabbas av fem, sex inbrott.

Inbrottsvågen sköljer vidare

Tjuvarna har slagit till mot orter över hela länet: Sölvesborg, Karlshamn och Bräkne -Hoby. Sedan har inbrottsvågen sköljt vidare österut upp mot Karlskrona.

Just den geografiska förskjutningen av inbrott får polisen att misstänka att det rör sig om en liga som rest in i Sverige enbart för att begå brott.

– I sådana fall brukar de flytta vidare och det är därför vi går ut med en varning till allmänheten. Det finns en förhöjd risk att det sker fler inbrott i närtid, säger Robert Loeffel.

"Jag tycker att det här är riktigt obehaligt. Enligt polisen var det två stycken inne i huset. De har gått här och letat runt. Man går och maler det som har hänt", säger Björn Gunnarsson, 61, Hällevik. Foto: JENS CHRISTIAN

Under samma period har även ett stort antal bostäder i Växjö och Kalmar län också utsatts för inbrott. 

Polisen misstänker ett samband mellan flera av inbrotten, inte minst för att det finns flera gemensamma nämnare i tillvägagångssättet. Vid ett antal av inbrotten har bostadsdörrarna utsatts för kraftigt våld.

– Det är inget finlir och särskilt friserat. Tvärtom har det varit kraftigt våld mot dörrarna. I något fall har man även forcerat en säkerhetsdörr, säger Robert Loeffel.

Polisen: "Våldsamt oljud vid inbrotten"

Med tanke på förödelsen efter inbrotten drar polisen slutsatsen att tjuvarna bör ha fört en hel del oljud, särskilt i de fall när inbrotten ägt rum i flerfamiljshus.

– Det måste ha varit ett våldsamt oljud.

Ändå finns det inga vittnesmål från någon som har sett eller hört något. Förutom från ett inbrott i Karlskrona i torsdags eftermiddag.

– En kvinna som bor i en lägenhet vaknade av en duns. Ute i hallen mötte hon en maskerad man. I trapphuset såg hon ytterligare 1-2 gärningsmän. De uppmanade henne bara att gå in igen, säger Robert Loeffel.

Varken hon eller någon annan drabbad i inbrottsvågen har skadats fysiskt.

På andra platser har tjuvarna agerat mer försiktigt. Bland annat i ett helt kvarter i Hällevik, där märktes knappt deras framfart.

– Där var inga spår alls. Först någon dag senare när jag öppnade plånboken såg jag att där inte fanns några pengar. Men när jag tittade efter närmare hemma såg jag ett litet brytmärke vid ett fönster. De hade till och med ställt i ordning efter sig, satt tillbaka en kruka vid fönstret, säger Figge Milton.

"Det känns som om det inte betyder något längre att man låser, de lyckas ändå. Här tog de sig in utan att lämna mer än något brytmärke och de ställde till och med tillbaka saker efter sig", säger Kenneth Johansson, 66. "Jag tycker inte om att gå och lägga mig efter det här, jag sover dåligt", säger Lisbeth Johansson, 71. Foto: JENS CHRISTIAN

Så kraftsamlar polisen mot inbrottsligan

Polisen kraftsamlar nu för att stoppa inbrottsvågen i Sydsverige. Utöver den tekniska undersökningen hos de drabbade där spår och bevis säkras jobbar polisens underrättelseavdelning intensivt.

– Det handlar om att lägga pussel med det vi vet.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack. Var slår de till nästa gång? Vi vet ju inte var de kan dyka upp, säger Robert Loeffel.

Det enda signalement som finns är från inbrottet i Karlskrona på torsdagen, en man i mörka kläder och med en huva uppdragen över ansiktet.

 

LÄS MER: Polisen: Se upp!

 

Med tanke på risken för fler inbrott har polisen gått ut med en varning på Facebook. Allmänheten uppmanas till ökad vaksamhet.

– Om man blir vittne till ett inbrott ska man ringa 112 omedelbart, tveka inte, fundera inte. Var så observant som möjligt. Hur försvinner de från platsen? Något särskilt fordon? Allt kan hjälpa oss. Och om det finns möjlighet, filma eller ta en bild för att försöka stärka minnet.

 

Inbrottsvågen i Sydsverige

I hela Sverige begicks 653 inbrott i villor och lägenheter under perioden 1 november till tionde november.

Så här har de fördelat sig i Sydsverige:

Blekinge: 20

Halland: 26

Jönköping: 17

Kalmar: 6
Kronoberg: 10

Skåne: 62

Källa: Polisen, region Syd

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!