Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för det nya vattentricket

Inom loppet av några timmar har tre äldre damer i Malmöområdet blivit utsatta för smyckesstölder i sina hem.Foto: Åke Thim
Tjuven säger att han är utsänd för att kontrollera vattnet.Foto: Ulf Ryd

Inom loppet av några timmar har tre äldre damer i Malmöområdet blivit utsatta för smyckesstölder i sina hem.

I samtliga fall misstänker polisen att tjuvarna tagit sig in i bostad genom att utge sig för att vara vattenkontrollanter.

– Det är förfärligt, säger Lars Förstell, informatör vid polisens ledningscentral region syd.

Falska brandmän och bluffhantverkare är kända grepp bland landets äldrerånare.

Under torsdagskvällen har polisen i Malmöområdet dessutom fått in ett antal anmälningar om äldrerån där bedragaren utgett sig för att vara vattenkontrollant, rapporterar SVT Skåne.

De två första stölderna skedde i Arlöv under den tidiga torsdagseftermiddagen. En man ska ha ringt på hemma hos den 93-åriga kvinnan och sagt att han var utsänd för att kontrollera vattnet.

Kort därefter ska en 88-årig dam i närheten också ha fått besök av en "vattenkontrollant".

Ett par timmar senare fick även en 98-årig kvinna i Malmö besök av en man som uppgett att han skulle kontrollera hennes vatten.

När "kontrollanten" sedan försvunnit upptäcker kvinnorna att de blivit bestulna och tillkallar polis.

– I samtliga fall har det handlat om smycken, säger Lars Förstell.

Oklart samband

Enligt Lars Förstell är tillvägagångssättet vid den här typen av rån ofta likartade och att tjuvarna väljer sina offer med omsorg.

– Vanligtvis lockar den här vattenkontrollanten in lägenhetsägaren i badrummet och säger att ägaren ska bevaka något. Under tiden går tjuven runt i lägenheten och söker igenom bostaden på värdesaker.

Och att tjuvarna väljer att ge sig på just äldre är knappast någon tillfällighet, säger Lars Förstell.

– Tillvägagångssättet tyder ju på att man är ute efter att utnyttja den svagheten äldre människor kan ha genom begränsad rörlighet, syn, hörsel eller vad det kan vara och även deras godtrogenhet. Äldre tror gott om andra och många vill vara till lags.

Polisen kan i nuläget inte med säkerhet säga att det är samma person som utfört de tre stölderna under torsdagen.

– Men det är förstås inte omöjligt. Tyvärr har vi inget kristallklart signalement, säger Lars Förstell.

Polisen: Släpp inte in dem

Lars Förstell uppmaning är därför att aldrig släppa in okända personer – även om de utger sig för att vara utsända av fastighetsägaren.

– Man ska utgå ifrån att fastighetsägaren hör av sig i god tid om det ska vara någon kontroll av det ena eller andra slaget.

Vad ska man säga om någon ringer på och utger sig för att vara kontrollant?

Då får man helt enkelt be dem att komma tillbaka en annan dag och se till att kontakta fastighetsägaren, säger Lars Förstell.