Hantverksbedragarna dyker ofta upp på våren när de söker sig mot bostadsområden för att hitta fastigheter, som enligt dem är i behov av renovering.
Målet är inte sällan äldre husägare.
Bedragarna ringer helt enkelt på dörren, utger de sig för att vara hantverkare och erbjuder sig att genomföra renoveringsarbeten på fasad eller tak, att asfaltera uppfarten, lägga plattor eller utföra trädgårdsarbeten.
Alltid till ett bra pris.
Problemet är att det inte stämmer. Många husägare kan vittna om dåligt genomförda jobb eller uppdrag som överhuvudtaget inte avslutas, bråk om betalning och i värsta fall skyhöga kostnader för att reparera eller återställa den skada ”hantverkarna” ställt till med.
Bråk och hot
I några fall berättar polisen om att husägare utsatts för hot och fysiskt våld när det blivit bråk om betalningen.
Bedragarna skyr inga medel. I Helsingborgsområdet finns ett exempel för några år sedan då falska hantverkare ingick ett avtal med en minderårig, som råkade vara den som var hemma i ett hus man besökte.
Det ärendet polisanmäldes.
– I det fallet fick fastighetsägaren hela sin fasad och sitt tak förstört, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör hos polisen i nordvästra Skåne.

Och nu verkar säsongen vara i gång. I slutet av februari larmades polisen om att en grupp med misstänkta asfaltsläggare stod uppställda på en Ikeaparkering i Göteborg. Både privatpersoner och väktare larmade polisen som åkte ut för att kontrollera gruppen.

Har siktats i syd
Nu varnar polisen i nordöstra Skåne om att bedragarna siktats i Sydsverige.
– Vår yttre personal har rapporterat att man har börjat se de här individerna. Man har sett dem röra sig och vi har fått uppgifter inrapporterade, dock inga anmälningar än. Det är rätt tidigt men nu är de på gång, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör hos polisen i nordvästra Skåne.
Enligt honom färdas bedragarna i bilar med engelska eller irländska registreringsskyltar.
– De har ringt på och erbjudigt sina tjänster. De som man har ringt på hos har nekat och i stället ringt polisen. Det har skett inom Helsingborgs kommun.
– Men de är väldigt mobila så det kan säkert ske på andra platser också.
Har förekommit våld
Enligt Richard Glantz riskerar den som anlitar bedragarna att snabbt hamna i rejäla problem.
– Vi vet sedan tidigare att de här jobben blir väldigt slavigt och halvfärdigt utfört. Det kan även bli dispyter kring hur och när arbetet ska utföras, och kontroverser kring betalningen.
– Man har även försökt pressa husägare på pengar och i något fall har det förekommit misshandel.
Polisens råd till husägare är tydligt: tänk efter före, kolla upp hantverkare som erbjuder sina tjänster och låt dig inte luras in på något.
Polisen ber även markägare att tänka sig för innan man upplåter sin mark till kringresande hantverkare.
– Det kan bli en väldig nedskräpning, avfallsdumpning och så. Det har hänt tidigare. Vi ber markägare att låta omdömet få vara med, säger Richard Glantz.
Och varna är egentligen det polisen kan göra, så länge det inte begås något brott. Därför försöker polisen nu arbeta brottsförebyggande.
– Vår uppgift är att informera folk om vad som kan stå på. Men så länge det inte begås något brott kan inte vi agera.
– Och det är upp till folk själva att avgöra, om det är värt att gå vidare. Och där har vi en del fakta i målet, säger Richard Glantz.
Så undviker du att bli lurad:
Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent – inte till ett oregistrerat kontantkort.
Anlita endast hantverkare med F-skattsedel, även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
Teckna ett skriftligt avtal över vilket jobb hantverkarna ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.
Lita på din magkänsla, är det för bra för att vara sant eller känns det misstänksamt så tacka nej.
Undvik dialog om du har misstankar – säg nej tack och stäng dörren, bedragare är skickliga på att övertala dig.
Källa: Polisen