Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnades om rattfull chaufför – två personer dog

Chauffören var tidigare dömd för rattfylleri.
Olyckan inträffade strax innan 17.00 på onsdagen.
Foto: Jens Christian
Två personer dog i olyckan.
Foto: Jens Christian

Polisen varnades om en rattfull lastbilschaufför på väg söderut från Värnamo. 

De sökte efter lastbilen i nära en timme, men gav upp – utan att varna polisen i region Syd. 

Drygt två timmar senare kom samma lastbil över på fel sida vägen och två personer dog. 

– Vi tog det här ärendet på fullaste allvar, säger Tor Sevelius, chef på regionledningscentralen i polisområde Öst.

14.39 på onsdagen får polisen i region Öst ett larm via 112. 

En tipsare säger att en man är berusad och att han är på väg att köra i väg i sin lastbil. 

Lastbilschauffören kör söderut, men när han är i Vankiva utanför Hässleholm tar färden slut. 

På länsväg 117 frontalkrockade lastbilschauffören med tre personbilar. En 61-årig man och en 57-årig kvinna dog i olyckan. 

Lastbilschauffören klarade sig utan skador och har i dag anhållits misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt rattfylleri.

En stor räddningsinsats ägde rum
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

Polisen hittade inte lastbilen 

När polisen varnades om en berusad lastbilschaufför som förmodligen var på väg söderut åkte de ut till den plats de fick angiven. 

– Vi skickade flera patruller, både målad polisbil och en civilbil, så att man inte skulle skrämma någon, säger Tor Sevelius, chef på regionledningscentralen i polisområde Öst. 

Polisen hittade inte lastbilen och fortsatte att söka efter den söderut, bland annat längs med E4. De körde ner till länsgränsen, men när de inte funnit lastbilen körde de hemåt. 

– Det var ingen överlämning till polisen i region Syd. 

Varför inte? 

– Vi hade för vaga uppgifter att lämna över. Vi letade i 45 minuter efter lastbilen söderut, på E4 bland annat. Eftersom vi inte hade sett lastbilen då trodde vi på goda grunder att han inte körde den vägen och då hade vi ingen riktning heller. Vi visste inte vad vi skulle lämna över. 

Tor Sevelius säger att polisen arbetade som man vanligtvis gör när de får ett larm om en misstänkt rattfyllerist. 

– Det bedömdes som nivå prio två, den näst högsta vi har. Det är så det går till. Vanligtvis kanske vi inte hade skickat två patruller, men nu fanns det tillgängligt så då gjorde vi det. 

– Utgången är fruktansvärt tragisk. Men det går inte att veta det på förhand och vi tog det här ärendet på fullaste allvar. Vi gjorde vårt bästa för att hindra honom. I den meningen tycker vi att vi har gjort så gott vi har kunnat. Med facit i hand kan man alltid tycka annat. 

På länsväg 117 frontalkrockade lastbilschauffören med tre personbilar. En 61-årig man och en 57-årig kvinna dog i olyckan.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

Tidigare dömd för rattfylleri 

Polisen i region Syd fick sedan, strax innan 17, ett annat larm om en lastbil som framfördes vingligt på länsväg 111 mellan Bjärnum och Vankiva. Men på väg fram kom ytterligare ett larm. Då hade olyckan redan inträffat. 

Lastbilschaufförens arbetsgivare säger att de har nolltolerans mot alkohol och droger och att det fanns alkolås i berörd lastbil. 

– Någonting har fallerat och utredningen får visa vad. Det ska inte kunna ske. Jag saknar ord för det, säger företagets vd. 

Men den aktuelle lastbilschauffören har tidigare dömts för rattfylleri. Då blåste han precis ovanför promillegränsen, 0,21 promille. Trots det har han nu fått köra lastbil igen. 

– Han fick ta sitt straff och inte köra för oss under en bra tid. Men sedan är det en annan fråga om han borde blivit avstängd för alltid. 

Kunde ni gjort mer? 

– Han stängdes av från sitt yrke under en tid, det är svårt att säga. Det finns myndigheter som tar ansvar för det också, hur man är lämplig för att köra. 

”Har rimligen varit berusad” 

Enligt ägaren till åkeriet har de inte fått några signaler om att föraren inte varit arbetsduglig. 

– Då hade han absolut inte fått köra om vi fått några sådana indikationer. Då skickar vi inte ut någon på det viset. 

Under torsdagen förhördes lastbilschauffören. 

– Vi är väldigt tidigt i utredningen. Olyckan inträffade i går och som alltid pratar man med alla som kan ha uppfattat den, undersöker platsen och bilarna tekniskt och kropparna som har drabbats på ett eller annat sätt, säger åklagaren Christoffer Ramqvist. 

Han vet inte exakt hur högt chauffören blåste efter olyckan.

– Men jag har läst i papperna att det var över gränsen för grovt fylleri, så han har rimligen varit berusad. 

Gräns och straff för rattfylleri och grovt rattfylleri

Detta är gränserna som gäller i trafiken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!