Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnades om misstänkte mördaren

Lugnet. En förbipasserande stannar till för att ägna en tanke åt den mördade mamman. Flera personer hade i går tänt ljus på mordplatsen på Lugna gatan i centrala Malmö.Foto: Ulf Ryd Foto: Ulf Ryd

Efter att ha kidnappats av sin förre sambo levde den 38-åriga tvåbarnsmamman under hot och i skräck.

Hon placerades i skyddat boende och tvingades fira jul på hemlig adress - men i fredags knivhöggs hon till döds och nu misstänks den 45-årige mannen för mord.

Enligt Sydsvenskan varnades polisen om mannen samma dag som mordet inträffade.

- Det är så fruktansvärt och oförståeligt. Så oändligt meningslöst, säger en nära släkting till Kvällsposten.

Paret separerar

Under hösten 2011 går den mordmisstänkte 45-årige mannen och hans 38-åriga sambo skilda vägar. Kvinnan flyttar med parets två barn från familjens villa i Vellinge, där de bott tillsammans.

Hålls under tvång

I oktober kommer hon för att hämta kläder åt barnen. Tumult uppstår och 45-åringen håller kvar henne under tvång i över en timme. Kvinnan slås i handbojor och buntband och fruktar för sitt liv.

Får skyddat boende

Kvinnan lyckas ljuga sig ut och anmäler mannen som åtalas för olaga frihetsberövande. Under utredningen åläggs han kontaktförbud. Kvinnan får skyddat boende och ett överfallslarm.

Döms till fängelse

I december döms 45-åringen till ett års fängelse för olaga frihets­berövande. Men mannen överklagar domen till hovrätten och sätts därför på fri fot i avvaktan på nästa rättegång.

Möts i tingsrätten

Mamman kräver ensam vårdnad. Paret möts i en förhandling i tingsrätten den 16 februari. Dagen efter överfalls mamman, enligt polisens misstankar, av mannen som knivdödar henne.

Kvinnan hade instruerat sin äldsta dotter att ringa mormor om något skulle hända. Det gjorde flickan i fredags.

- Det var en polis som tog över luren och förklarade vad som hade hänt. Jag tänkte bara på min dotter och att hon skulle klara sig, säger barnens mormor till Sydsvenskan.

En annan släkting berättar om kvinnan, som om bara några dagar skulle fylla 39.

- Hon var lugn och försynt, gjorde inte mycket väsen av sig. Jag såg henne fortfarande som en liten tös.

Misstänker vårdnadstvist

Polisen misstänker att det är en uppslitande vårdnadstvist som ligger bakom knivmordet i bostadsområdet Lugnet i fredags eftermiddag.

Vid niotiden i torsdags träffades det före detta paret i Malmö tingsrätt för en förhandling i vårdnadstvisten. Vid mötet ringde inga varningsklockor.

- Det hände ingenting alls, inga hot och inga våldsamheter. Det var lugnt och stillsamt, säger advokat Annika Bengtsson som företrädde 45-åringen.

"Var rädd varje dag"

Men dagen efter förhandlingen överfölls kvinnan, enligt polisen, av sin före detta sambo och knivhöggs till döds.

Parets två små döttrar stod bredvid och såg allting.

Småbarnsmamman levde sen en tid tillbaka på hemlig adress och bar ett överfallslarm med koppling till polisen.

- Hon var jätterädd varje dag. Hon ville skydda sig själv och flickorna. Därför gömde hon sig för sin exsambo, säger mamman till Sydsvenskan.

- Nu verkar han ha följt efter henne med sin kniv, och den här gången lyckades han, säger släktingen till Kvällsposten.

Dessutom ska en tidigare granne till 45-åringen samma dag som mordet inträffade ha ringt polisen för att varna för mannen - enligt Sydsvenskan.

Den nära anhörige berättar att kvinnan var rädd för sin exsambo. I julas träffades familjen för att fira på en adress som 45-åringen inte kände till.

- Det hade inte gått att vara hos hennes föräldrar, det hade han kunnat räkna ut.

Trots den påfrestande situationen med 45-åringen och en hemlig adress, kunde kvinnan och de två flickorna verkligen slappna av tillsammans med släkten under julhelgen.

- Firandet var mysigt. Hon var så glad och döttrarna var pigga och lekte och hade det jättebra. Jag kan inte förstå hur det här kunde få ske, det känns som om samhället svikit henne, barnen och oss andra.

De två flickorna togs om hand av myndigheter och är placerade i jour­familjehem.

Syskonen får professionell hjälp av specialister och experter för att bearbeta sina traumatiska upplevelser från mordplatsen.