Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Våldet har blivit ett varumärke

Vissa kriminella har kapital i form av pengar. Andra har ett kapital i form av våld, säger kriminalkommissarie Jan-Bertil Cederholm.
Foto: Bobbo Lauhage

Poliser pratar ofta om våldskapital för att beskriva strukturer inom grov organiserad brottslighet. Kriminalkommissarie Jan-Bertil "JB" Cederholm vid länskriminalen i Skåne förklarar vad det betyder:

– Vissa kriminella har kapital i form av pengar. Andra har ett kapital i form av våld, säger JB Cederholm.

Våldskapital är både en sofistikerad men också brutal del av affärsverksamhet i den kriminella världen.

Den brutala delen av våldskapital är okomplicerad. Enkelt uttryckt står ordet för att det finns personer som är beredda att använda våld, ibland mycket grovt våld.

De äger ett kapital i form av våld.

Gäng eller person

Denna grupp kan vara ett gäng eller några få personer. Ibland en enda person. Själva poängen är att dessa har vad som kan beskrivas som ett varumärke som står för just våld och villigheten att utöva det.

De har med andra ord ett kapital som består av de kan göra det, har gjort det och är beredda att på nytt göra våldsamma saker mot andra människor.

JB Cederholm beskriver det så här:

- Det finns till exempel manschettbrottslingar som själva aldrig begår våldsbrott men som i stället skickar fram andra för att sätta kraft bakom orden, säger han.

Manschettbrottslingen är en person som rör sig i en gråzon mellan de lagliga och olagliga och sysslar med skumraskaffärer med hjälp av till exempel företag.

- I den kriminella världen räcker det inte med att ha pengar. De har behov av varandra, manschettbrottslingen och personerna som är beredda att utöva våld, säger JB Cederholm.

Manschettbrottslingen vill få igenom sin vilja och dennes våldskapital, muskelkraften, får betalt för att finnas som ett hot i bakgrunden.

- De flesta som blir utsatta rör sig själva i den här gråzonen, säger JB Cederholm.

Utövandet

Den sofistikerade delen av våldskapital handlar om hur det utövas.

- Den som hotas eller pressas vet ofta vem som finns i bakgrunden, säger han.

Det kan räcka med att manschettbrottslingen visar sig offentligt med någon som representerar ett våldskapital eller ser till att det blir känt på olika sätt att han eller hon har nära kontakt med någon eller några sådana personer.

FAKTA

21-årig man skjuten till döds

Januari 1994

Mc-kriget startar med en attack mot Bandidos högkvarter i Kattarp. En person skottskadas.

Februari 1994

En 21-årig man från Hells Angels supporterklubb skjuts till döds på en svartklubb i Helsingborg. Ytterligare två personer skottskadas. 21-åringen blev senare posthumt upptagen som medlem i Hells Angels.

Juli 1995

Bandidos president i Sverige, Michael Ljunggren, skjuts ihjäl på E4, söder om Markaryd.

December 1995

En Hells Angels-medlem skottskadas.

Mars 1996

En dansk Bandidos-medlem skjuts ihjäl på Kastrup. Samma dag skottskadas en norsk Bandidos-medlem på Fornebu flygplats i Oslo.

April 1996

Två pansarskott träffar Hells Angels högkvarter i Hasslarp. Samtliga tio i lokalen klarar sig oskadda.

Juli 1996

En dansk medlem av svenska Bandidos mördas utanför Drammen i Norge.

Oktober 1996

Hells Angels lokaler på Rolfsgatan i Malmö sprängs i luften av en bilbomb. Ett spädbarn får mindre splitterskador. Samma månad dödas två gäster på Hells Angels Vikingfest i Köpenhamn av ett pansar- skott.

Mars 1997

Ett pansarskott avlossas mot Hells Angels i Hasslarp.

April 1997

Bomber detonerar hos Bandidos-anhängare i Fleninge och Helsingborg.

Augusti 1997

Representanter för de båda klubbarna skakar hand i dansk tv - freden inleds.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!