Polisen vädjar efter oroande signalerna

Polisen i Kalmar vädjar nu till medborgarna att inte ta lagen i egna händer.
Foto: Skärmdump

Polisen i Kalmar är oroad över medborgargarden som tar lagen i egna händer.

Inför helgen har de gått ut med en uppmaning på Facebook.

– Jag tar förgivet att personalen i yttre tjänst ska hålla lite extra koll på det, säger Kent Andersson, inre befäl vid Kalmarpolisen.

Helgen står för dörren och polisen i Kalmar är bekymrad.

Aktivitet på sociala medier tyder på att några tänker gå ut och ta lagen i egna händer.

Det har fått polisen att gå ut med en vädjan på Facebook.

I inlägget skriver de att de i vanlig ordning kommer vara ute på stan i helgen för att skapa trygghet och hindra brott. De uppmanar vuxna att synas ute på stan och tipsar om att nattvandra.

"Dock är vi bekymrade över de signaler vi får från bland annat sociala medier att det finns några stycken som pratar om att gå ut på stan och ta lagen i egna händer. Gör inte det. Då kommer vi att behöva jobba med det i stället för att finnas ute för allas trygghet" skriver Polisen i Kalmar i inlägget.

– Polisen här ser skeptiskt på det här med grupper med vissa personer med lite extrema åsikter som ska gå ut och ta lagen i egna händer, och jag tar förgivet att personalen i yttre tjänst ska hålla lite extra koll på det, säger Kent Andersson, inre befäl vid Kalmarpolisen.

Medborgargarde bildat, enligt Barometern

Vid 19:30-tiden på fredagskvällen har det dock varit lugnt utan incidenter.

– Vi har inte sett något hittills, det är lite tidigt på kvällen, säger Kent Andersson.

Tidigare i veckan skrev lokaltidningen Barometern att ett medborgargarde bildats i Kalmar efter händelserna på Larmtorget vid nyår.

Enligt tidningen har en uppstyrd Facebookgrupp med säkerhetsrutiner, som tar avstånd från våld och hat, anordnat trygga hemgångar. I samband med det ska ett parallellt gäng, som enligt tidningen tycks ha rasistiska tendenser, också ha gått runt i Kalmar.

– Både polisen och lokalpolisen i Kalmar uttalar ju att de gärna ser mer vuxna på stan. Men man ska ju inte ha något medborgargarde, säger Kent Andersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!