Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vädjar efter gruppvåldtäkterna

Polishuset i Kalmar.
Foto: Karl Nilsson
På kort tid har det skett flera sexbrott mot kvinnor i Kalmartrakten.
Foto: Googlemaps

Nu manar polisen till lugn efter de fyra anmälda våldsdåden mot kvinnor i Kalmartrakten.

– Men det är anmärkningsvärt att flera grova brott sker inom ett så begränsat område, säger polisens presstalesperson Ewa Gun Westford.

Polisen i Kalmar utreder för närvarande flera fall av sexualbrott mot kvinnor som är anmälda de senaste dygnen. Ärendena handlar om försök till våldtäkt samt fullbordade våldtäkter och orsakar stor oro hos allmänheten.

Polisens presstalesperson Ewa Gun Westford bekräftar att polisen fått många samtal från oroliga människor efter händelserna i Kalmartrakten.

På kort tid har polisen i Kalmar fått in först tre anmälningar om gruppvåldtäkt och senare en anmälan om försök till våldtäkt.

I onsdags utsattes en kvinna för våldtäktsförsök i Västervik. Vid 21-tiden på torsdagskvällen utsattes en kvinna som plockade svamp utanför Kalmar för en gruppvåldtäkt. 

Våldtäkt inomhus

I Kalmar ska det också ha skett en våldtäkt inomhus. På fredagen framkom dessutom uppgifter om ett grovt våldtäktsförsök mellan Borgholm och Köpingsvik på Öland. Den händelsen ska ha inträffat förra lördagen, men inte kommunicerats till media av polisen.

– I nuläget finns inget som binder samman de olika gärningarna, säger Ewa Gun Westford. Men det är anmärkningsvärt att flera grova brott av samma karaktär sker inom ett så begränsat område under ett så kort tidsspann. 

Enligt polisen utreds varje ärende för sig, men under övergripande ansvar av en särskild förundersökningsledare för att snabbt kunna få en överblick om eventuella samband i de olika händelserna. 

– Förundersökningarna är fortfarande i ett inledande skede vilket gör att förundersökningssekretess råder, säger Ewa Gun Westford.

På fredagseftermiddagen hade fortfarande ingen misstänkt gripits för inblandning i de olika dåden.

Samlar bevis 

– Just nu samlar vi in bevis och sammanställer de uppgifter vi har, säger Ewa Gun Westford. Vi håller även förhör med målsägande och förbereder tekniska undersökningar.

Polisen uppmanar i nuläget ingen att stanna inomhus eller att inte röra sig på speciella platser med anledning av det som hänt.

– Men har man inte tryggheten att vistas på olika platser ska man naturligtvis inte göra det, säger Ewa Gun Westford.

Polisen har sagt att man i nuläget inte vill kommentera de olika anmälningarna i detalj. Samtliga utredningar har belagts med sekretess.

– Vi måste vara extremt noggranna och gå ut med absolut rätt uppgifter. För tillfället känner vi att inte har alla fakta på bordet, säger Ewa Gun Westford.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!