Manifestation i Helsingborg polisanmäls – "Allvarligt"

SVT Nyheter Helsingborg uppger att Josefin Thorell och Judiska församlingen i nordvästra Skåne nu förbereder en polisanmälan.

En manifestation i Helsingborg i juli kommer att bli polissak.

Judar kallades "apornas och svinens avkommor", enligt en polisanmälan som förbereds.

– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen, säger Josefin Thorell, ordförande i judiska församlingen i nordvästra Skåne, till SVT Nyheter.

Judar kallades "apornas och svinens avkommor" under en manifestation i Helsingborg. 

Den judiska församlingen i nordvästra Skåne förbereder en polisanmälan om hets mot folkgrupp och polisen har startat en utredning på eget initiativ, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Filmer spreds i sociala medier

Flera manifestationer har hållits i regi av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg efter oroligheterna på Tempelberget i Jerusalem och filmer från dessa sprids i sociala medier.

– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen och antisemitiska påståenden i kombination med en våldsbejakande retorik på ett väldigt olyckligt sätt, säger Josefin Thorell, ordförande i judiska församlingen i nordvästra Skåne, till tv-kanalen.

Församlingens ordförande: "Gick över gränsen"

Judiska församlingens ordförande understryker att alla har rätt att säga sin mening, men menar att demonstranter gått över gränsen.

– Jag tycker att det är bra att man får säga sin mening och det är bra att vi har yttrandefrihet. Men det är olämpligt och upprörande när det går över gränsen och man använder rasistiska tillmälen och våldsbejakande retorik, helt oavsett vem detta riktar sig mot. Jag tycker vi ska använda våra röster till att uppmana till lugn och fredliga lösningar i stället, säger Josefin Thorell till SVT Nyheter.

Arrangören: Riktar sig mot staten Israel

Företrädare för Svensk-Palestinska centret – som arrangerade manifestationen – säger att kritiken som framförts under manifestationerna inte riktar sig mot judar som grupp utan mot staten Israel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!