SVT Nyheter Helsingborg uppger att Josefin Thorell och Judiska församlingen i nordvästra Skåne nu förbereder en polisanmälan.
SVT Nyheter Helsingborg uppger att Josefin Thorell och Judiska församlingen i nordvästra Skåne nu förbereder en polisanmälan.

Manifestation i Helsingborg polisanmäls – "Allvarligt"

Publicerad

En manifestation i Helsingborg i juli kommer att bli polissak.

Judar kallades "apornas och svinens avkommor", enligt en polisanmälan som förbereds.

– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen, säger Josefin Thorell, ordförande i judiska församlingen i nordvästra Skåne, till SVT Nyheter.

Judar kallades "apornas och svinens avkommor" under en manifestation i Helsingborg. 

Den judiska församlingen i nordvästra Skåne förbereder en polisanmälan om hets mot folkgrupp och polisen har startat en utredning på eget initiativ, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Filmer spreds i sociala medier

Flera manifestationer har hållits i regi av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg efter oroligheterna på Tempelberget i Jerusalem och filmer från dessa sprids i sociala medier.

– Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen och antisemitiska påståenden i kombination med en våldsbejakande retorik på ett väldigt olyckligt sätt, säger Josefin Thorell, ordförande i judiska församlingen i nordvästra Skåne, till tv-kanalen.

Församlingens ordförande: "Gick över gränsen"

Judiska församlingens ordförande understryker att alla har rätt att säga sin mening, men menar att demonstranter gått över gränsen.

– Jag tycker att det är bra att man får säga sin mening och det är bra att vi har yttrandefrihet. Men det är olämpligt och upprörande när det går över gränsen och man använder rasistiska tillmälen och våldsbejakande retorik, helt oavsett vem detta riktar sig mot. Jag tycker vi ska använda våra röster till att uppmana till lugn och fredliga lösningar i stället, säger Josefin Thorell till SVT Nyheter.

Arrangören: Riktar sig mot staten Israel

Företrädare för Svensk-Palestinska centret – som arrangerade manifestationen – säger att kritiken som framförts under manifestationerna inte riktar sig mot judar som grupp utan mot staten Israel.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag