Prins Henrik av Danmark blev 83 år. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABPrins Henrik av Danmark blev 83 år. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Prins Henrik av Danmark blev 83 år.  Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
En anställd på Rigshospitalet i Köpenhamn misstänks ha brutit mot tystnadsplikten och lämnat sekretessbelagd information om prins Henriks vårdsituation till journalisten och kungahusexperten Trine Villemann. Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIXEn anställd på Rigshospitalet i Köpenhamn misstänks ha brutit mot tystnadsplikten och lämnat sekretessbelagd information om prins Henriks vårdsituation till journalisten och kungahusexperten Trine Villemann. Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX
En anställd på Rigshospitalet i Köpenhamn misstänks ha brutit mot tystnadsplikten och lämnat sekretessbelagd information om prins Henriks vårdsituation till journalisten och kungahusexperten Trine Villemann. Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX
Rigshospitalet i Köpenhamn.Rigshospitalet i Köpenhamn.
Rigshospitalet i Köpenhamn.

Polisen utreder brott efter prins Henriks död

Publicerad
Uppdaterad

En anställd på Rigshospitalet i Köpenhamn misstänks ha läckt sekretessbelagda uppgifter om prins Henriks hälsa i samband med hans vårdtid där.

Polisen fick in en anmälan efter att en känd journalist uttalat sig i radio om den döende prinsen.

Sjukhuset vill inte kommentera den misstänkta läckan. 

Tidigt på morgonen den nionde februari i år skickade det danska kungahuset ut ett pressmeddelande där det kungjordes att prins Henriks hälsa allvarligt försämrats och att kronprins Frederik med anledning därav lämnat de Olympiska spelen i Sydkorea för att flyga hem till sin far.

Ingen annan information om hälsoläget kommunicerades men innebörden av meddelandet klargjorde att prins Henriks tillstånd var absolut allvarligt.

Berättade i radio om att prinsen var döende

Dagen efter, den tionde februari, medverkade journalisten och kungahusexperten Trine Villemann i en livesändning på radio 24/7. Där sa hon uttryckligen att en källa på sjukhuset berättat för henne att prinsens hälsa inte bara var försämrad, utan att han bokstavligen låg för döden.

 

LÄS MER: Prins Henrik ville bli kung

 

En lyssnare som hörde uttalandet reagerade och anmälde det till polisen som därefter startat en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten, skriver Ekstrabladet.

Trine Villemann har förhörts av polisen, medger hon för Ekstrabladet. Hon säger dock att hon hade sagt samma sak även utan en källa på sjukhuset. Informationen som kom i pressmeddelandet räckte för att hon skulle dra slutsatsen att prinsen kämpade för sitt liv.

– När kungahuset sänder ut ett sånt här pressmeddelande är det ju inte för att han har fått influensa direkt. Och utöver det hade jag alltså en källa, säger hon.

Källan på sjukhuset hålls hemlig

Trine Villemann är inte misstänkt för något brott och hon tänker inte berätta för varken polisen eller någon annan om vem som är hennes källa.

 

LÄS MER: Kriserna i drottning Margrethes Danmark

 

Rigshospitalet vägrar att kommentera vilka utredningar som eventuellt pågår men presschefen Marianne Uldall säger till Ekstrabladet att sjukhuset förväntar sig att personalen följer de lagar om sekretess och tystnadsplikt som finns.

Prins Henrik avled på Fredensborgs slott den 13 februari. Han blev 83 år.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag