Wallström om hoten vid protesten: "Oacceptabelt"

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Klimatat för judar i Malmö har hårdnat. Många judar vittnar om attacker och hån med antisemitiska uttryck.
Foto: CAROLINE LARSSON
"Fullständigt oacceptabelt", skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH / TT NYHETSBYRÅN
Även justitieminister Morgan Johansson uttalar sig på Twitter.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Omkring 200 personer samlades på Möllevången i Malmö på fredagskvällen i en demonstration för att protestera mot Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Vid protesterna uttrycktes flera hot mot judar och polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

"Fullständigt oacceptabelt", skriver utrikesminister Margot Wallström om händelsen.

Uttalandet av USA:s president Donald Trump i veckan har väckt stor uppmärksamhet och på flera håll i världen har demonstrationer och protestaktioner hållits. Bland annat i Malmö under torsdagen och fredagen.

I Malmö samlades omkring 200 personer på Möllevångstorget på fredagen för att protestera i en propalestinsk demonstration. Enligt Sveriges Radio Malmö skanderades flera okvädningsord mot arabiska ledare men också hot mot judar.

Enligt SR skrek man bland annat att "judarna ska komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända". 

Utreds på särskild avdelning

Detta har fått polisen i Malmö att agera. Inledningsvis fanns uppgifter om att någon polis inte var på plats vid mötet men den uppgiften korrigerar Stefan Sintéus.

– Det här var inte känt för oss från början. När vi såg att det var en demonstration hade vi allmän tillsyn, men patrullen som var där förstod inte vad som sades eftersom det inte var på svenska. När vi nu har fått saker översatta har vi upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

– Det kan också bli en anmälan om brott mot ordningslagen, man saknade ju tillstånd för det här, säger Stefan Sintéus.

https://twitter.com/Stefan_Sinteus/status/939447735098408960

Polisutredningen kommer att skötas av utredarna på demokrati- och hatbrottsgruppen i region Syd.

– Vi får se var utredningen tar vägen, hur mycket vi kan bevissäkra och så vidare. Det kan bland annat handla om filmer och vittnesmål från demonstrationen.

Latent hotbild mot judar i Malmö

Politiker som utrikesminister Margot Wallström, S, och justitieminister Morgan Johansson, S, skriver på Twitter om händelsen.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/939470418209071105https://twitter.com/johanssonmorgan/status/939443905329852416

Kommunalrådet Andreas Schönström, S, ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad:

– Vi har tyvärr den här formen av yttringar med jämna mellanrum och jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad varje gång jag stöter på det. Polisen måste agera direkt för att utreda det här och titta särskilt på om det kan bedömas som hets mot folkgrupp, säger han till TT.

Enligt Andreas Schönström arbetar Malmö stad i dag mot antisemitism på flera fronter, bland annat genom rent säkerhetsarbete, men också genom förebyggande arbete mot skolor och nyanlända.

– Det finns säkert saker vi kan göra bättre eller ännu mer. Vi måste ständigt ompröva oss. Det ingår i vårt uppdrag att aldrig slå oss till ro.

Andreas Schönström (S).
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

Polisen: Latent hotbild mot judar

Calle Persson, pressinformatör vid polisens ledningscentral i Malmö, säger till TT att det finns en latent hotbild mot judar i Malmö och att skeendet i Mellanöstern avspeglas här.

Bilden delas av Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö.

– Vi är försiktiga. Man vill inte skylta med att man har en davidsstjärna runt halsen eller andra judiska attribut. En ortodox jude (som bär traditionell judisk klädsel, reds. anm.) har det inte lätt i Malmö, han blir utsatt, säger han till TT.

Han upplever att utsattheten har ökat, att klimatet har hårdnat för judar i dag.  Problemet, menar han, är att många människor med bakgrund i Mellanöstern som kommit till Sverige under de senaste 10-20 åren inte gör skillnad mellan den politik som bedrivs där och judar i Sverige och därför skuldbelägger svenska medborgare för staten Israels agerande.

Dialog mellan judiska församlingen och polisen

Under lördagen har polisen och representanter för församlingen haft ett möte och pratat om utvecklingen. Polisen har även vidtagit åtgärder, men Stefan Sintéus vill inte närmare kommentera vad som görs.

– Men vi har en kontinuerlig och god dialog, säger han.

Hur beskriver du situationen för judar i Malmö i dag?

– Man kan säga att det har varit förhållandevis lugnt sedan attacken mot synagogan i Köpenhamn (2015, reds anm). Men visst förekommer det att antisemitiska uttalanden från olika personer, det gör det och därför har vi en ständig dialog med församlingen, säger Stefan Sintéus.

Judiska församlingens polisanmälan grundar sig på en film från torsdagens händelser, skriver SR Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!