Över 100 fönsterrutor krossades på Dalhemsskolan i Helsingborg. Foto: Polisen nordvästra SkåneÖver 100 fönsterrutor krossades på Dalhemsskolan i Helsingborg. Foto: Polisen nordvästra Skåne
Över 100 fönsterrutor krossades på Dalhemsskolan i Helsingborg. Foto: Polisen nordvästra Skåne
"Fullkomligt meningslöst", menar polisen i nordvästra Skåne att skadegörelsen var. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN"Fullkomligt meningslöst", menar polisen i nordvästra Skåne att skadegörelsen var. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Fullkomligt meningslöst", menar polisen i nordvästra Skåne att skadegörelsen var. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Polisen uppgiven: "Helt meningslöst"

Publicerad

Över 100 fönsterrutor krossades på Dalhemsskolan i Helsingborg, natten mot fredag.

I ett inlägg på Facebook uttrycker polisen i nordvästra Skåne sin uppgivenhet över skadegörelsen, som kommer kosta stora summor att reparera.

– Inledningsvis verkar detta helt meningslöst. Varför ska man krossa 102 rutor?, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson för polisområde nordvästra Skåne.

Nu uttrycker polisen i nordvästra Skåne sin uppgivenhet i ett inlägg på Facebook, efter att 102 glasrutor krossats på Dalhemsskolan i Helsingborg under natten mot fredagen. I inlägget beskriver polisen händelseförlopp och avslutar med orden: 

"Fullkomligt. Meningslöst."

– Vi fick uppgifter om att någon hade krossat fönster på skolan. Den första patrullen som kommer till platsen är en hundpatrull, som påträffar en person som misstänks ha gjort den här grova skadegörelsen. En annan person hade redan försvunnit i väg, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson för polisområde nordvästra Skåne.

Den anträffade personen, en man född 1997, greps av polis och anhölls på fredagsmorgonen av chefsåklagare Eva-Marie Persson vid Åklagarkammaren i Helsingborg.

– Han misstänks för grov skadegörelse. Varför de har krossat fönstren och vad de haft i tanken när de saboterade är oklart.

Polisen i nordvästra Skåne uttrycker sitt missnöje på Facebook.Foto: Skärmdump

"Kommer kosta mycket pengar"

Arbetet som utförts av hundpatrullen ska ha varit bra utfört, enligt Åsa Emanuelsson.

– Det var ett jättegott arbete av polismannen som fick tag på personen. Det gjordes ett grundligt arbete när man kom fram till platsen och man jobbade på ett sätt som lyckades överraska personerna.

Hunden ska ha varit till stor hjälp vid ingripandet.

– Polishunden hjälpte till att spåra, det var hundens spårningsförmåga som hjälpte till att hitta var personen befann sig, säger Åsa Emanuelsson.

Att reparera skadorna kommer kosta mycket pengar och polisen vet inte vad som varit bakgrunden till skadegörelsen.

– Inledningsvis verkar detta helt meningslöst. Varför ska man krossa 102 rutor? Det kostar enorma pengar att återställa dessa rutor. Om det är ett budskap man vill leverera genom detta, eller bara ett upproriskt nöje, det vet vi inte än.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag