Polisen tryckte "gilla" - när brottsling utvisas

Här är polisens inlägg om fallet.
Foto: Från Facebook
Mannen dömdes till två års fängelse och utvisning.
Foto: Från Facebook
Kommentaren som polisen gillade.
Foto: Från Facebook
Foto: Från Facebook

Karlskronapolisen har fått kritik efter att ha gillat en kommentar på Facebook där en användare påstod att en utvisad man fått "ett rättmätigt straff".

Men trots att gillningen beskrivits som "ett misstag" är polisens tummen upp kvar.

– Jag trodde att den redan var borttagen, säger Blekingepolisens Facebook-ansvarige, Jan Olofsson, till Kvällsposten.

Efter att ha utfört kortbedrägerier mot kvinnor på flera platser i landet kunde polisen till sist gripa den 55-årige bedragaren. Mannen fastnade i en hastighetskontroll i Blekinge och när han stoppades förstod patrullen att det var en efterlyst bedragare som satt bakom ratten.

I samband med att 55-åringen dömdes vid Värmlands tingsrätt i maj i år skrev även Karlskronapolisen om händelsen på sin Facebooksida.

"Mannen dömdes för 9 fall av grov stöld, 82 fall av bedrägerier samt 15 fall av försök till bedrägeri till 2 års fängelse. Förutom fängelsevistelsen blir han även utvisad ur riket och får inte återvända till Sverige på 10 år", meddelade polisen.

Knappt tvåhundra personer har gillat och ett tjugotal personer har kommenterat inlägget. Bland annat skrev en användare:

"Skönt att han fick ett rättmätigt straff plus utv hoppas att polisen är nöjda också?"

Olämpligt för polisen

Kommentaren gillades av flera personer – bland annat av Polisen i Karlskrona. Tidningen Sydöstran uppmärksammade polisens tummen upp.

Jan Olofsson, ställföreträdande myndighetschef vid Blekingepolisen och ansvarig för Facebooksidan, beskrev gillningen som olämplig och förklarade det hela som ett misstag.

– I normalfallet är det mellan fem och tio personer som gör inlägg på den sidan. Ibland kan ju någonting slinka mellan stolarna. Men det är klart att det är ett misstag, säger han till Sydöstran.

Men under onsdagen var polisens gillning fortfarande kvar. När Kvällsposten når Jan Olofsson på telefon strax före klockan fyra på onsdagseftermiddagen är han förvånad över att den inte redan är borta.

– Jag trodde att den var borttagen redan i går efter att vi hade haft den här diskussionen. Men så fort vi har lagt på här ska jag ringa upp en person som sköter det här på daglig basis och se till att den personen tar bort den. Vi ska inte gilla sådant här, säger han till Kvällsposten

Rätta till

Jan Olofsson säger vidare att polisens närvaro på sociala medier ska beskriva polisens myndighetsutövande - inte gilla kommentarer.

– Men i det stora flödet kan det förstås hända att det blir fel och då försöker vi gå in och rätta till det så gott det går.

Jan Olofsson säger också att polisen, både nationellt och lokalt, har riktlinjer för hur polisens närvaro på sociala medier ska skötas. Samtidigt säger han att frågan kommer att tas upp till diskussion på nytt.

– I riktlinjerna står det ju inte uttryckligen att man inte får trycka på gilla-knappen för att det kan bli fel, men jag väckte den här diskussionen redan i går och kommer att ta upp den igen inom någon vecka så det här inte händer igen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!