Jenny, 41, hittades död på annandagen i en lägenhet i skånska Landskrona. Foto: Läsarbild
Jenny, 41, hittades död på annandagen i en lägenhet i skånska Landskrona. Foto: Läsarbild

Polisen tror inte längre att Jenny, 41, blev mördad

Publicerad

Jenny, 41, hittades död i en lägenhet i Landskrona på annandagen.

Polisen utredde händelsen som mord.

Men på torsdagen avskrivs brottsmisstankarna.

– Vi har pratat med rättsläkaren nu på eftermiddagen, säger Lotta Borg vid polisen i Skåne nordväst.

Det var vid 19-tiden på tisdagen som en uppringare slog larm om dödsfallet. Jenny hittades död i en lägenhet. Det ska inte ha varit hennes bostad, utan en annan plats.

Polisen inledde omedelbart en förundersökning. Brottsmisstanken var mord. Den första åtgärden var att undersöka platsen där Jenny hittades. Därefter inväntades rättsläkarens utlåtande.

På torsdagen var detta klart – och resultatet fick polisen att ändra uppfattning.

– Vi har pratat med rättsläkaren nu på eftermiddagen, och efter det har vi omrubricerat det som dödsfall utan misstanke om brott, säger Lotta Borg vid polisen i Skåne nordväst.

Vad är det som gör att rubriceringen ändras?

– Det har inte framkommit att det är våld som orsakat hennes död, säger Lotta Borg.

Varför valde man från början att utreda händelsen som mord?

– Det kan vara att det är oklart när polispatrullen kommer till platsen. Då får rättsläkarens utlåtande visa var det hamnar i slutändan. 

Hon anser däremot inte att det spelat in att Jenny bara är 41 år gammal.

– Det är helt enkelt omständigheterna som talar för det, säger Lotta Borg.

Lotta Borg, polisen: "Det är lägesbilden som avgör"

En annan orsak till att polisen sätter rubriceringen till mord är att utredarna då får större befogenheter.

– Det underlättar för oss, det är klart. Då kan vi spärra av, till exempel. Men framför allt är det lägesbilden som avgör, säger Lotta Borg.

Hon menar att det är viktigt att polisens utredare tar dödsfall på stort allvar, även om det, som nu, visar sig att brott inte ligger bakom. 

– Det skulle vara värre om det var tvärtom, att det visar sig att det handlar om brott, och att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag