ÄNKAN OM SKRÄCKBESKEDET. "När Rune kom på natten och knackade på dörren förstod jag genast att något hemskt hade hänt", säger Inga-Britt Johansson och håller upp en bild på Tommy. Foto: Rickard NilssonÄNKAN OM SKRÄCKBESKEDET. "När Rune kom på natten och knackade på dörren förstod jag genast att något hemskt hade hänt", säger Inga-Britt Johansson och håller upp en bild på Tommy. Foto: Rickard Nilsson
ÄNKAN OM SKRÄCKBESKEDET. "När Rune kom på natten och knackade på dörren förstod jag genast att något hemskt hade hänt", säger Inga-Britt Johansson och håller upp en bild på Tommy. Foto: Rickard Nilsson
Det har gått 22 år sedan en rattfyllerist dödade polismannen Tommy Johansson i Ljungby. Foto: Rickard NilssonDet har gått 22 år sedan en rattfyllerist dödade polismannen Tommy Johansson i Ljungby. Foto: Rickard Nilsson
Det har gått 22 år sedan en rattfyllerist dödade polismannen Tommy Johansson i Ljungby. Foto: Rickard Nilsson
Frederik Svärd - då 30 år gammal, i dag 52 – skadades svårt. Foto: Fotograf Mats Samuelsson AbFrederik Svärd - då 30 år gammal, i dag 52 – skadades svårt. Foto: Fotograf Mats Samuelsson Ab
Frederik Svärd - då 30 år gammal, i dag 52 – skadades svårt.  Foto: Fotograf Mats Samuelsson Ab
Kvällsposten 29/9 1991. Foto: Lasse SvenssonKvällsposten 29/9 1991. Foto: Lasse Svensson
Kvällsposten 29/9 1991. Foto: Lasse Svensson
Kvällsposten 30/9 1991. Foto: Lasse SvenssonKvällsposten 30/9 1991. Foto: Lasse Svensson
Kvällsposten 30/9 1991. Foto: Lasse Svensson

Polisen Tommy dödad av rattfyllo i tjänsten

Publicerad

Det har gått 22 år sedan en rattfyllerist dödade polismannen Tommy Johansson i Ljungby. Kollegan Frederik Svärd skadades svårt men repade sig - och är fortfarande polis i Kronobergs län.

- Jag känner inget hat mot föraren, säger han.

För Tommys fru Inga-Britt Johansson förändrades tillvaron på ett ögonblick.

Det var en fredagsnatt i september 1991. Tommy Johansson, 45, och hans arbetskamrater hade egentligen slutat sitt arbetspass. De var bara inne i Ljungby polishus för att lägga ifrån sig bilnycklarna när anropet kom - en patrull som följde en rattfyllerist ville ha assistans.

- Vi hade inte en tanke på att låta bli. Behöver kolleger hjälp så finns det inte att man skulle åka hem, säger Frederik Svärd - då 30 år gammal, i dag 52.

Så de gav sig ut igen.

På Vislandavägen såg de rattfylleristen. Torsten Karlsson klev ur bilen med en röd lykta för att ge stoppsignal och Tommy Johansson gjorde en snabb u-sväng för att ställa sin bil i samma riktning som Porschen. Frederik knäppte upp säkerhetsbältet för att kliva ur.

Men Porschen stannade aldrig. Den dundrade bakifrån in i polisernas civila Audi som slungades 20-25 meter bort av smällen. Föraren hade cirka två promille alkohol i blodet och det beräknas att hastigheten var minst 115 kilometer i timmen.

Avled på sjukhus

Frederik Svärd kastades i väg och hamnade under polisbilen. Kolleger skyndade till och drog fram honom - svårt skadad.

Tommy Johansson satt då fortfarande fastspänd i Audi-vraket. Hans skallskador var så omfattande att han senare avled på sjukhus.

Rattfylleristen kom inte loss ur sin brinnande bil men hundföraren Rune Håkansson räddade hans liv med en brandsläckare. En stund senare åkte Rune hem och knackade på hos Tommy Johanssons fru Inga-Britt.

Det var självklart för honom att ta på sig det uppdraget.

- Tommy och jag hade bott på samma gata och umgicks privat. Det var mina grannar, det här. Det var tragiskt, säger han.

"Det blev som en chock"

För Inga-Britt Johansson, nu 69 år, är alltihop ett sorgligt minne.

- Det var fruktansvärt jobbigt för mig. Rune kom på natten och knackade på dörren. Jag förstod genast att det hade hänt något hemskt, säger hon.

- Det blev som en chock. Jag kunde inte fatta det. Jag var sjukskriven i ett halvår efter det och mådde väldigt, väldigt dåligt.

Frederik Svärd hade fått vänstra höften krossad, en fraktur på vänster armbåge och djupa sår över hela kroppen. Ena örat hängde på en skör tråd.

- Jag hade fått ordentligt med stryk. Det var som att ha blivit överkörd av en ångvält. Det fanns inte en del av kroppen som inte var blå eller lila. Jag stod ut tack vare morfinet, säger han.

- Själva olyckan minns jag inte, inte ens nu så här långt efteråt. Tur är väl det. Det sista jag minns är den snabba u-svängen. Och sedan inget förrän jag vaknade i sjuksängen efter ett par dygn.

Den 35-årige rattfylleristen plåstrades om på Ljungby lasarett och satt sedan anhållen fram till på söndagsförmiddagen - då släpptes han.

Sommaren därpå dömdes han till sju månaders fängelse - som hovrätten senare förlängde till ett år - för vållande till annans död, vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

Var inte med på rättegången

- Jag var inte med på rättegången och jag vet inte vem rattfylleristen var. Jag har aldrig velat veta det, säger Inga-Britt Johansson.

- Våra barn hade precis flyttat hemifrån när detta hände. Vi hade byggt om sommarstugan och Tommy hade längtat så efter att vi skulle flytta dit.

- Den var precis färdig.

Som änka till en polisman som dött i tjänsten fick Inga-Britt ta emot massor av sympati.

- Det var otroligt hur folk ställde upp. Det förvånade mig väldigt mycket. Helt okända människor hörde av sig med brev och kort, och jag fick blommor från hela Sverige.

- Jag höll på att studera till förskollärare just då och det räddade mig nog att jag hade något att koncentrera mig på.

Blev aldrig helt frisk

För Frederik Svärd tog det närmare ett år att komma tillbaka i tjänst. I flera år gick han sedan regelbundet på sjukgymnastik för att återfå sin rörlighet. Men helt hundraprocentigt frisk har han aldrig blivit.

- Min höft är full med titanskruvar och jag har ont i den ibland. Men jag vet inte om det beror på olyckan eller om det bara handlar om att åren går, säger han.

Han fortsatte sin poliskarriär och är i dag kommissarie. Han tycker inte att olyckan gett honom någon särskild attityd till rattfyllerister.

- Nej, jag måste ha hanterat hundratals rattfyllerister efter detta. Folk som jag stoppat eller tagit ett förundersökningsbeslut på.

- Jag har aldrig känt något hat. Inte ens mot honom som körde på oss. Och jag är fullständig motståndare till högre straff för rattfyllerister. I de flesta fall ligger ett missbruk i botten och det går inte att straffa bort en sjukdom, säger Frederik Svärd.

Både änkan och kollegerna säger att de tycker det är bra att Kvällsposten skriver om Tommy Johanssons död, trots att mer än 20 år hunnit gå. För att detta hedrar hans minne - och för att än en gång visa för alla hur oerhört farligt det är att dricka och köra bil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag