Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Tobbe skrev öppet brev: Sluta gnäll!

Polisinspektören Tobbe i Lund tröttnade på destruktivt gnäll, och hyllar i stället polisyrket i ett öppet brev.
Foto: Jens Christian
Den rutinerade polisinspektören förnekar inte att det finns problem.
Foto: Jens Christian
Brevet som Tobbe skrev.
Foto: Skärmdump

Polisinspektören Tobbe i Lund tröttnade på destruktivt gnäll, både utifrån och inifrån polisen.

Han skrev ett öppet brev, där han berättade om glädjen och stödet han upplever.

– Jag har världens bästa yrke. Och jag har aldrig trivts så bra i mitt jobb som nu, säger han.

Varje dag hör vi nya krisrapporter om svensk polis. Tobbe, 43, har under 15 år arbetat som polis i Lund, och tjänstgör som ordningspolis på ingripandeenheten.

Han fick nog av allt det negativa som sägs och skrivs om polisen på nyheterna och i sociala medier, och skrev ett öppet brev där han med entusiasm beskrev sitt arbete.

– Som jag brukar säga till mina vänner som undrar hur det är på jobbet. Min arbetssituation har egentligen inte ändrats. Jag paras ihop med en kollega på morgonen, vi hämtar utrustning, går ned i garaget och kör ut, säger Tobbe.

I det öppna brevet, som publicerades på Facebook, skriver han: "Jag får se och uppleva en värld de flesta lever lyckligt ovetandes om och inte ens kan föreställa sig. Jag ser fruktansvärda tragedier, jag ser ofattbar glädje. Jag får skratta och jag får gråta. Jag griper de som begår brott, och jag hjälper de som behöver hjälp."

"En ofattbar glädje"

Oavsett om arbetspasset startar tidigt på morgonen, mitt på dagen eller sent på kvällen vet han aldrig vad som väntar.

– Men jag går alltid till jobbet med ett leende, säger han.

– Tänk bara alla de gånger vi har eftersökt en försvunnen person. Det kan vara gamla Berit, 90 år, eller lilla Nisse, 8 år, som har knallat ut i skogen och vi har letat med hundar och helikopter. Och så hittar vi henne eller honom, och vi får meddela de anhöriga. Det är en ofattbar glädje och tillfredsställelse vi får uppleva, säger Tobbe.

Den rutinerade polisinspektören förnekar inte att det finns problem. En omorganisation som inte fungerar, underbemanning, utredningshögar som växer, försämrad uppklarningsprocent, avhopp.

– Men jag måste göra mitt jobb. Jag måste bygga min värld, och jag arbetar med helt fantastiska människor.

Citerar Olof Palme

Tobbe beskriver hur kollegerna mellan uppdragen pratar, skrattar och hjälper varandra. Och mår någon dåligt backar de andra alltid upp honom eller henne till hundra procent.

Han hyllar också stödet som polisen får från allmänheten. Han skriver: "Stödet som ni, det svenska folket, ger oss nuförtiden är något jag aldrig upplevt tidigare under alla mina år hos polisen. Allt från glada tillrop på stan till uppmuntrande kommentarer här på Facebook. Snacka om glädje."

Han avslutar sitt öppna brev med att citera den tidigare socialdemokratiske statsministern Olof Palme: "Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det."

–Jag har aldrig röstat på Socialdemokraterna, men Olof Palme var en av de största politikerna vi har haft. Det där citat har verkligen fastnat hos mig, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!