Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen stoppar planerad koranbränning i Malmö

Rasmus Paludan.
Foto: Mads Claus Rasmussen.
Paludan brukar anordna starkt islamkritiska demonstrationer i områden där det bor många muslimer. På Blågårds plats ledde eldandet av Koranen till våldsamma protester i april 2019.
Foto: EPA

Polisen har beslutat att neka tillstånd för den omskrivna demonstrationen där danska politikern Rasmus Paludan vill manifestera mot islam. 

– Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef för polisområde Malmö.

Den planerade manifestationen mot islam har väckt starka känslor. 

Det är den danska politikern Rasmus Paludan, ledaren för högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark, som ligger bakom manifestationen. Han har tidigare gjort sig känd för flera hatiska kampanjer mot muslimer i Danmark och Norge där han bland annat bränt koranen inlindad i bacon. 

Genom den kontroversielle gatukonstnären Dan Park sökte han tillstånd att hålla en liknande manifestation i Malmö i samband med den muslimska högtiden Aashura. 

Arrangörerna ville först hålla manifestationen utanför stora moskén i Rosengård i Malmö på fredag, men där satte polisen stopp. 

Inget tillstånd 

Därefter har polisen övervägt om demonstrationen ska få ske på andra platser. 

Men nu meddelar de att att de inte ger något tillstånd överhuvudtaget. 

För en tid sedan kom ansökan om en allmän sammankomst för att tala om islamiseringen och dess negativa konsekvenser. Under tisdagen kom ytterligare en ansökan från Rasmus Paludan om att protestera mot islam. 

”Dessa avsikter har varit kända en tid men ingen ansökan har tidigare inkommit”, skriver polisen på sin hemsida. 

Bedömningen är att manifestationerna medför sådan risk för ordning och säkerhet att de nekas tillstånd. 

– Vi på polisen står upp för alla människors lika värde och värnar alla människors trygghet och säkerhet. Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare. Därför ser vi inte att vi har någon möjlighet att bevilja tillstånd, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef för polisområde Malmö i pressmeddelandet. 

Kontroversielle konstnären Dan Park skriver om beslutet på sin Facebook: 

”Polisen ringde och sa att hela den islamkritiska manifestationen som skulle hållas nu på fredag i Malmö är inställd på grund av hotbilden. Våld tystar yttrandefriheten i Sverige”. 

Den planerade manifestationen har tidigare polisanmälts av Malmös samlade muslimska samfund. 

”Syftet är att så hat i samhället, håna och provocera ”, skrev de i ett brev till polismyndigheten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!