Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen har stoppat dansk högerextremist

Rasmus Paludan leder det danska partiet Stram kurs.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Polismyndigheten har beslutat att avslå en ansökan om allmän sammankomst som den danske högerextreme politikers Rasmus Paludan lämnat in.

Ansökan gällde en demonstration på Rosengård i Malmö på torsdag.

Polismyndigheten fattade beslutet under tisdagseftermiddagen.

Ansökan som Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema danska partiet Stram kurs, lämnat in gällde en allmän sammankomst på Rosengård i Malmö den 20 maj mellan klockan 19 och 21. 

Demonstrations- och mötesfriheten har ett starkt skydd i svensk lagstiftning, men polisen har möjlighet att vägra tillstånd till allmän sammankomst om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller allmän säkerhet.

- Det är av yttersta vikt för oss att värna den grundlagsskyddade mötes- och demonstrationsfriheten. Det finns dock möjlighet att i undantagsfall begränsa rätten att hålla möten på allmän plats när det föreligger en påtaglig risk för att ordningen eller säkerheten inte kan upprätthållas, säger kommenderingschef Petra Stenkula enligt ett pressmeddelande.

Enligt polisen har Rasmus Paludan informerats om beslutet.

Det är inte känt huruvida han kommer att överklaga beslutet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!