Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen söker vittne efter knivattacken

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Tidigt på morgonen den 14 maj blev en äldre dam i 60-årsåldern knivskuren i Helsingborg.

Nu söker polisen efter den kvinna som var framme och hjälpte den svårt skadade kvinnan. 

”Den här kvinnan är givetvis inte misstänkt för något men kan ha mycket viktiga upplysningar i ärendet,” skriver polisen på Facebook.  

Knivdådet inträffade vid klockan halv åtta på morgonen på Nedre Långvinkelsgatan i centrala Helsingborg. 

Kvinnan i 60-årsåldern blev brutalt attackerad och knivhuggen av en man. Efter attacken försvann mannen från området.

Den svårt skadade kvinnan fick omedelbart efter dådet hjälp av en annan kvinna. Men när ambulans kom fram till brottsplatsen försvann den andra kvinnan från området.

Polis söker vittnen

Nu går polisen ut på Facebook för att försöka hitta den kvinna som var framme och hjälpte den knivskadade. 

”Den här kvinnan är givetvis inte misstänkt för något men kan ha mycket viktiga upplysningar i ärendet,” skriver polisen i nordvästra Skåne på sin Facebook.

Polisen vill även komma i kontakt med alla personer som har bilder eller filmer från brottsplatsen. 

”Har du, eller känner du till att någon har, bilder eller filmer från brottsplatsen innan, under och efter själva dådet? Polisen är mycket angelägen att ni kontaktar oss med eventuellt filmmaterial,” skriver polisen. 

Aktiv i judiska församlingen

Den knivattackerade kvinnan är aktiv i den judiska församlingen och initialt fanns misstankar om att dådet hade kopplingar till hennes religiösa tillhörighet.

– Det finns ingenting som tyder på detta överhuvudtaget. Som det ser ut i dagsläget ser brottet ut att vara ett vansinnesdåd helt enkelt, säger förundersökningsledare Mattias Nildén vid Grova Brott i Helsingborg.

Polisen har sedan tidigare identifierat en misstänkt gärningsman. Han är 29 år och sitter sedan tidigare frihetsberövad i Danmark.

Helsingborgspolisen skriver på Facebook att mannen troligtvis kommer överlämnas till Sverige någon gång nästa vecka.

Anhöriga: ”Varnade flera gånger”

Den misstänkta gärningsmannen har tidigare varit tvångsintagen på den psykiatriska kliniken. Han släpptes bara dagen före dådet.

Kvällsposten har varit i kontakt med 29-åringens föräldrar som säger att de flera gånger vädjat till både polisen och sjukvården om att omhänderta sonen – för att undvika våldsdåd.

– Jag varnade flera gånger om att något skulle hända, att han antingen skulle han skada sig själv eller ge sig på en någon annan. Men det verkade precis som att man inte tog det på tillräckligt stort allvar, säger mamman.