Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen söker välklädda män – efter fräcka väskstölderna

En av männen som polisen söker efter. Foto: POLISEN
Båda männen utför brotten i kostym. Foto: POLISEN

Två män misstänks för att systematiskt och under en längre tid ha stulit väskor från hotellgäster runt om i Malmö.

Nu släpper polisen bilder på de misstänkta männen – för att få in vittnesuppgifter.

– Vi vill lösa det här, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisområde Syd.

Under fredagen gick polisen region Syd ut med bilder på sin hemsida under rubriken ”Känner du igen männen?”. På bilderna, som är tagna från en övervakningsfilm, syns två kostymklädda män.

Polisen söker nu uppgifter om vilka männen på bilderna är, som misstänks för grova stölder över hela Sverige.

– Man har analyserat polisanmälningar, platser och tillvägagångssätt. Våra analyser av polisanmälningar kan leda till att vi kopplar samman händelser som i detta fall, säger Ewa-Gun Westford.

De två männen misstänks för flertalet grova stölder riktade mot hotellgäster. Männen ska ha rört sig från hotell till hotell i Sverige under en längre tid. Ofta olika hotell i Malmö.

– Malmö är ju litet till ytan och det gör att det är lätt att förflytta sig. Då kan de lätt varva för att inte vara på samma hotell hela tiden, säger Ewa-Gun Westford.

”Väldigt restriktiva”

Hon berättar att polisen redan gjort ett antal utredningsåtgärder som inre spaning och vittnesförhör. Att de nu väljer att publicera bilder på de misstänkta beror på att de kört fast.

– Vi är väldigt restriktiva med att släppa bilder och försöker identifiera personer på alla andra sätt möjliga först. Här har vi gjort en bedömning att vi känner att vi gjort allt vi kan och vill komma vidare, säger Ewa-Gun Westford.

En av männen som misstänks för flera grova stölder. Foto: POLISEN

Brotten ska ha skett systematiskt, och vid upprepade tillfällen, med liknande tillvägagångssätt där de två männen ofta utfört stölderna tillsammans, ofta i frukostmatsalar och restauranger tillhörande hotellet. 

En av männen distraherar personalen. Den andre täcker över väskan de vill stjäla med ett klädesplagg. Sedan tar de väskan och lämnar hotellet snabbt.

Klär upp sig för att smälta in

Foto: POLISEN

För att inte väcka uppmärksamhet är männen välfriserade, välklädda i kostym och skjorta och bär ofta själva på en väska. Allt för att smälta in och se ut som vanliga affärsresande som bor på hotellet.

– Det är ett genomtänkt tillvägagångssätt. Det är välkända metoder som till exempel ofta används i stölder mot äldre. Där man går fram till personer på offentliga platser. Man distraherar dem, till exempel frågar efter vägen. Eller att man knackar på någons hus och frågar efter vatten. Under tiden offret ska vara snäll och hjälpa till så tar tjuvarna värdesaker. Det är välkänt och mycket fult gjort, säger Ewa-Gun Westford.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen polisområde Syd. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Polisen söker nu uppgifter från allmänheten som kan leda till att man får fram vilka männen är. Allmänheten ombeds höra av sig till 114 14.

– Ofta är ju allmänheten villigt att hjälpa oss och det är alltid värt att lämna de uppgifter man har och låta oss validera det. Kanske kan det här leda till att vi kommer närmare, vi vill lösa det här, säger Ewa-Gun Westford.