Gänget Loyal to Familia står i fokus för polisens uppmärksamhet efter höstens våldsväg med flera döda och många skadade. Foto: JENS CHRISTIANGänget Loyal to Familia står i fokus för polisens uppmärksamhet efter höstens våldsväg med flera döda och många skadade. Foto: JENS CHRISTIAN
Gänget Loyal to Familia står i fokus för polisens uppmärksamhet efter höstens våldsväg med flera döda och många skadade. Foto: JENS CHRISTIAN
Pressen informerades på tisdagseftermiddagen av politiinspektør Flemming Madsen. Foto: KØBENHAVNS POLITIPressen informerades på tisdagseftermiddagen av politiinspektør Flemming Madsen. Foto: KØBENHAVNS POLITI
Pressen informerades på tisdagseftermiddagen av politiinspektør Flemming Madsen. Foto: KØBENHAVNS POLITI
En person dog efter en gängrelaterad skjutning utanför ett vandrarhem på Tagensvej på Nørrebro i oktober. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPEn person dog efter en gängrelaterad skjutning utanför ett vandrarhem på Tagensvej på Nørrebro i oktober. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
En person dog efter en gängrelaterad skjutning utanför ett vandrarhem på Tagensvej på Nørrebro i oktober. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Polisen slog till mot det kriminella gänget

Publicerad

Vid ett samordnat tillslag mot den kriminella gängmiljön gjorde dansk polis på tisdagen husrannsakan på över 30 adresser på Själland och Jylland.

Sammanlagt greps 16 personer som ska ha anknytning till gänget Loyal to Familia, LTF.

– Vi varken kan eller vill acceptera gängens våldshandlingar, säger politiinspektør Flemming Madsen.

Under sommaren och hösten har Köpenhamn varit hårt drabbat av gängrelaterade skjutningar. Ett 40-tal sådana har inträffat – fyra personer ska ha dött och runt 25 skadats.

Gänget Loyal to Familia har stått I centrum för polisens uppmärksamhet. Det gänget ligger i fejd med konkurrerande Brothas och båda har tagit till våld mot motståndaren.

Polisen samarbetade med skattemyndigheten och gjorde på tisdagen husrannsakan i privatbostäder, lagerlokaler, butiker och företag.

Tog ammunition i beslag

Skarp ammunition och mängder av dokument hörde till det som togs i beslag.

Ansvariga ville vid en pressträff på eftermiddagen dock inte berätta vilket kriminellt gäng de hade slagit till mot.

Bara att aktionen riktats mot personer och verksamheter med koppling till ett gäng på inre Nørrebro i Köpenhamn.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/938040921530290179

Men Ekstrabladet har uppgiften att det är Loyal to Familia som varit måltavlan.

Vid tillslagen greps sammanlagt 16 personer. Elva av dem ska ställas inför häktningsdomare under onsdagen.

De misstänks för en mängd olika brott – våldsbrott, narkotikainnehav, dopingbrott, brott mot knivlagen, bedrägeri och andra förmögenhetsbrott.

– Vi varken kan eller vill acceptera gängens våldshandlingar eller den hållning som de inblandade grupperingarna har, säger Flemming Madsen från specialstyrkan Særlig Efterforskning Øst.

"Förvänta ytterligare aktioner"

– Utan hänsyn till andra skjuter de, utövar alla sorters våld och skapar stor otrygghet. Det kan förväntas ytterligare aktioner mot gängmiljön den närmaste tiden.

Flemming Madsens kollega Lau Thygesen från Nordsjællands Politi säger att polisen hittat "intressanta föremål" vid tillslagen.

– De kommer nu att ingå i den vidare utredningen. Vi vänder inte ryggen till mot gängen. De fortsätter sina olagliga aktiviteter och därför fortsätter vi hålla koll på dem.

– De kan lika bra ställa in sig på sådana här aktioner framöver.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag