Trots larm om inbrott vägrade regionledningscentralen skicka polis till platsen. Foto: Brian JacksonTrots larm om inbrott vägrade regionledningscentralen skicka polis till platsen. Foto: Brian Jackson
Trots larm om inbrott vägrade regionledningscentralen skicka polis till platsen.  Foto: Brian Jackson
Men en Halmstadspatrull tog ett eget initiativ och kunde konstatera tio inbrott i området. Nu lovar Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland att prioriteringarna ses över. Foto: Joakim ErikssonMen en Halmstadspatrull tog ett eget initiativ och kunde konstatera tio inbrott i området. Nu lovar Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland att prioriteringarna ses över. Foto: Joakim Eriksson
Men en Halmstadspatrull tog ett eget initiativ och kunde konstatera tio inbrott i området. Nu lovar Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland att prioriteringarna ses över. Foto: Joakim Eriksson

Polisen skickade ingen patrull – trots tio inbrott

Publicerad

När en person larmade polisen om stuginbrott i Knebildstorp fick de beskedet att polisen inte åker ut på den typen av ärenden.

Trots detta åkte en patrull från Halmstad på eget bevåg ut till området och upptäckte tio inbrott.

– Den som har drabbats av ett inbrott ska kunna känna en viss stöttning från polisens sida och jag bedömer att vi har kapaciteten att ge det, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, till Hallandsposten.

Barnsjukdomar och strukturfel i den nya ordningen. Så beskriver Palmgren problemen som uppstått sedan polisens lokala ledningscentral i Halland försvunnit, och alla larm utgår från regionledningscentralen (RLC) i Göteborg.

För en tid sedan larmade en person i Knebildstorp om ett stuginbrott. Men beskedet från regionledningscentralen var att polisen inte skulle åka på ärendet. Förklaringen: Det handlade varken om ett pågående inbrott eller ett bostadsinbrott.

Men trots att ärendet inte prioriterades av RLC valde en patrull från Halmstad att själv åka ut. På platsen kunde patrullen konstatera tio inbrott.

Nu lovar Palmgren som är polisområdeschef i Halland att prioriteringarna ses över.

– Är det viktigt för den enskilde så är det viktigt för oss. Den som har drabbats av ett inbrott ska kunna känna en viss stöttning från polisens sida och jag bedömer att vi har kapaciteten att ge det.

Inte arbeta mot systemet

Samtidigt säger Palmgren att frågan kring prioriteringar diskuteras flitigt i Halland.

Mats Palmgren berättar också att det finns fler exempel på ärenden som RLC prioriterat bort, men som den lokala polisen ändå valt att åka ut på.

Bland annat ett skolinbrott i Knäred. Enligt polisområdeschefen kunde tjuvarna gripas och stöldgodset, i form av datorer, återlämnas till skolan tack vare att den lokala patrullen snappat upp händelsen.

HP: Men man ska väl inte behöva arbeta mot systemet för att nå goda resultat?

–  De ska absolut inte behöva arbeta mot systemet. Det hade ju varit absurt, säger Palmgren till tidningen.

Han säger vidare att det handlar om att ge polisen rätt verktyg.

– Vi kan lösa det eftersom myndigheten äger frågorna. Sedan handlar det om att göra det så snabbt som möjligt. Vårt mål är ju inte att bli lika bra som innan. Vi ska bli bättre, säger Palmgren till Hallandsposten.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag