Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: "Ser värre ut än vad det faktiskt är"

Enligt polisen kom pojken aldrig till skada.
Foto: Christian Örnberg

Polisen ansåg inte att ordningsvaktens ingripande mot 9-åringen var tillräckligt allvarligt för att anmäla honom.

Trots filmsekvensen som tyder på ett våldsamt förlopp kom pojken aldrig till skada, enligt polisen.

– För den otränade kan det se mycket värre ut än vad som faktiskt är, säger Lars Förstell, pressekreterare vid polisen.

Filmsekvensen från Malmös centralstation från fredagen har väckt stor uppståndelse.

På filmen sätter sig ordningsvakten på 9-åringen och trycker ner hans ansikte i det hårda stengolvet. Enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan ska vakten också dunkat pojkens huvud i stengolvet så det ekat.

Men polisen anser inte att vakten använt sig av något övervåld. Vad Lars Förstell vet har det inte kommit in någon polisanmälan mot ordningsvakten.

– Den bedömningen vi har gjort initialt är att det inte fanns anledning att utreda det vidare. Det fanns ingenting i det sakförhållande som gjorde det möjligt för polisen att ta upp en egen anmälan, säger han.

"Ser värre ut"

Han poängterar också att pojken inte fick några skador i samband med vaktens ingripande, även om filmen som nu cirkulerar i medierna vittnar om något annat.

– För den otränade kan det se mycket värre ut än vad som faktiskt är. Man ser vissa delar som man helt enkelt bedömer som väldigt våldsamma, säger Lars Förstell.

Ordningsvakterna har själv hävdat att det förekommit våld även från pojkarnas sida. Den bilden bekräftas också av Lars Förstell.

– Den här pojken var otroligt våldsam och var en fara för sig själv. Han behövde tas om hand till varje pris för att inte utsätta sig för större risk, säger Lars Förstell.

Kommer utredas

Samtidigt är Lars Förstell noga med att påpeka att polisen kommer titta på ärendet igen om det skulle komma in en anmälan.

– Då får vi ta upp det och göra en förnyad bedömning.

Under måndagskvällen kom det in flera anmälningar mot ordningsvakten som rubriceras som misshandel. Detta innebär att polisen kommer titta på ärendet på nytt.

– Dessa kommer nu att bedömas av en behörig förundersökningsledare, säger Maya Forstenius, informatör vid Skånepolisen, sent på måndagskvällen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!