På Kastrups flygplats har man nu ett system i drift där samtliga tågresenärer kontrolleras innan de får åka vidare in i Sverige.På Kastrups flygplats har man nu ett system i drift där samtliga tågresenärer kontrolleras innan de får åka vidare in i Sverige.
På Kastrups flygplats har man nu ett system i drift där samtliga tågresenärer kontrolleras innan de får åka vidare in i Sverige.
Efter ID-kontrollerna har trycket mot Hyllies tågstation gått ner, samtidigt ser polisen ett ökat tryck mot färjerutten mot Trelleborg. Foto: Tomas LeprinceEfter ID-kontrollerna har trycket mot Hyllies tågstation gått ner, samtidigt ser polisen ett ökat tryck mot färjerutten mot Trelleborg. Foto: Tomas Leprince
Efter ID-kontrollerna har trycket mot Hyllies tågstation gått ner, samtidigt ser polisen ett ökat tryck mot färjerutten mot Trelleborg. Foto: Tomas Leprince

Polisen: Ser ett ökat tryck mot Trelleborg

Publicerad

För några veckor sedan kunde det vara tiotals personer som kom till Sverige för att söka asyl på ett enda tåg som stannade i Hyllie. Efter ID-kontrollerna är det bara några enstaka per dag.

Istället ser polisen ett ökat tryck på färjerutten mot Trelleborg.

– Det kom 43 personer nu i morse. Det är ett nytt intresse för den rutten, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig hos Skånepolisen, på onsdagsmorgonen.

Kvällsposten sänder live, från Hyllie och ett extrainsatt EU-möte i Bryssel, klockan 11.30.

I går eftermiddag tre asylsökande personer till tågstationen i Hyllie, alltså det första stoppet i Sverige efter de nyinförda gränskontrollerna. I måndags var siffrorna lika låga. Natten mot onsdagen kom en person.

Men några mil bort, i färjelägret i Trelleborg, ser det annorlunda ut.

– I går eftermiddag, mellan 15-23, kom det totalt ett 30-tal personer, varav tre till Hyllie, säger Ewa-Gun Westford.

Siffrorna är inte exakta, säger Ewa-Gun Westford, men hon menar ändå att det skett ett skifte. Dels kan polisen nu omfördela resurser: när trycket på Hyllies tågstation går ner kan polisen flytta personal till Öresundsbrons fäste vid Lernacken.

ID-kontrollernas effekt

– Effekten av ID-kontrollerna är kvar och det ger oss möjlighet att göra den omfördelningen av resurser nu.

Gränskontrollerna för personer som åker tåg in i Sverige infördes natten mot måndag. På Kastrups flygplats har man nu ett system i drift där samtliga tågresenärer kontrolleras innan de får åka vidare över bron och in i Sverige.

Ansvaret för att kontrollerna resenärernas ID-handlingar ligger på transportörerna, vilket gett redan dagen efter införandet av kontrollerna konstaterades ha gett effekt med avseende på antalet asylsökande. Det gäller alltså dock inte färjetrafiken till Trelleborg i lika hög utsträckning

– Vi har sett ett nytt intresse för Trelleborg, säger Ewa-Gun Westford.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag