Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens larm: BMW körde i 109 km/h – mitt i Malmö

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Fartkameror finns uppsatta på flera vägar men inte i städer. Nu anser polisen att det är dags att diskutera att inför sådana även inne i städer.Foto: LASSE SVENSSON
Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr,Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: Polisen

Vansinneskörningarna i Malmö blir allt fler, enligt polisen. 

Inom polisen finns nu krav på fartkameror.

– Folk känner sig inte trygga, säger Niclas Högborg, gruppchef för trafikgruppen i lokalpolisområde Norr.

Med en så hög hastighet handlar det inte om sekunder för att en förare ska kunna hinna reagera om något oväntat händer. Den som kör 100 km/h hinner köra 30 meter på en sekund. Farorna med att köra fort ska inte underskattas.

Kör bilister i Malmö för fort?

– Ja det gör dom. Vi har haft riktade insatser två helger i rad. Man tävlar helt enkelt inne på stadens gator, säger Niclas Högborg, gruppchef för trafikgruppen i lokalpolisområde Norr.

Han kallar det för vansinneskörningar.

– Toppnoteringen var 109 km/h men vi hade flera stycken som körde strax därunder, säger han. 

Tävlingskörde i stan

Föraren som körde så fort var inblandad i en tävlingskörning på Regementsgatan kring midnatt natten mellan fredag och lördagen.

– Han körde en lite vassare BMW, säger Niclas Högborg.

Även om det var mitt i natten var det mycket folk ute som det brukar vara i centrala Malmö en helg.

– I Malmö är det aldrig fritt att köra fort. Faror kan ständigt dyka upp, säger Niclas Högborg. 

Vilka är dessa extrema fortkörare?

– Vissa är ungdomar, vissa är medelålders. Det är lite blandat. Vi förklarar för dem hur farligt det är att köra så fort och vad som händer när man måste stanna. 

– Oftast är de ångerfulla när de inser att kommer att bli av med körkoret. De är sällan så kaxiga i den situationen. Många behöver körkoret i sitt jobb och för att förflytta sig mellan olika saker.

Många behöver sitt körkort

Insatserna under de två senaste helgerna är en följd av att Malmöbor tröttnat på att alltför många ofta kör alldeles för fort.

– Vi har fått många klagomål på snabba bilar i höga hastigheter. Folk känner sig inte trygga. Det är därför vi gör de här insatserna och ska fortsätta med det tills det blir lugn och ro, säger Niclas Högborg.

Bekymmersam statistik

Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr, är bekymrad när han tittar på statistiken över allvarligt skadade i trafikolyckor.

– I år handlar det om 78 personer som blivit allvarligt skadade, säger Andy Roberts.

I Malmö är det särskilt några gator som sticker ut i statistiken över trafikolyckor. Sallerupsvägen är en sådan gata liksom Pildammsvägen men också delar av Amiralsgatan.

– Det kan vara dags att ta en diskussion att sätta upp fartkameror även inne i Malmö, säger Andy Roberts.

I Sverige finns för närvarande cirka 2 000 trafiksäkerhetskameror men enbart på statliga vägar. Kamerorna är kopplade till polisen och aktiveras om någon kör för fort.

TV: Man kidnappad och torterad i flera timmar

Man kidnappad och torterad i flera timmar i Helsingborg

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!