Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen Sara kallades för köksbiträde i tjänsten

Sara Schön blev bemött av sexism när hon jobbade. Foto: Privat
Sara Schön skrev ett inlägg på Österlenspolisens sida på Facebook. Foto: Skärmdump

När Skurupspolisen Sara Schön under ett jobbpass besökte en marknad i Sjöbo blev hon bemött av sexism.

Hon bestämde sig då för att använda polisens sociala medier för att skriva ett inlägg om händelsen – och för att berätta att kvinnliga poliser inte skiljer sig från manliga. 

– Jag tror att folk har en felaktig bild av vad som är en duktig polis, säger hon. 

Sara Schön besökte under ett jobbpass Mikaeli marknad i Sjöbo tillsammans med en manlig kollega och tre polisvolontärer. 

Där möttes hon av nedlåtande och sexistiska kommentarer – vid två skilda tillfällen.

Möttes av sexism 

Första gången kom det fram en medelålders man till Sara och hennes manliga kollega. Mannen vände sig till kollegan och sa: ”Jaså du har fruntimmer med dig ut i dag, eller det är köksbiträdet?”.

– Vi blev helt ställda båda två, jag och min kollega. Jag bar ju min polisuniform. Men det blev inget mer sagt, och jag känner väl inte heller att det var läge för en diskussion där och då, säger Sara Schön.

Lite senare under dagen kom en annan man fram till Sara, och berättade för henne att han ansåg det vara omöjligt för henne att vara en lika bra polis som sina manliga kolleger.

– Jag tycker inte det är särskilt vanligt att bli bemött så här, men tydligen så finns det personer som tycker att det finns någon skillnad mellan mig och mina manliga kolleger, säger Sara Schön.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1837252776374035&id=1089914147774572&__xts__[0]=68.ARDiFXeE95qw8vgxwD50RMF87431jG5a1sVRMuK023hDoTliHIEO7IkXcz_8EZUhjlCwGMSeiSBdx78ibGrONpKlMEnvDBPLTfOLLyhuL1IOhw-FA2szO5zmMAuqXEu7s8bU7K-RHseYcDWJyzvGN2es-tbQG1OMqf5sqvEFz-ULi4Gfoz_p&__tn__=C-R

 

Skrev ett inlägg

Sara Schön fick nog, och bestämde sig under fredagsförmiddagen för att skriva ett inlägg på Facebook – på Österlenspolisens sida, något som Ystad Allehanda också skrivit om.

– Jag kände att jag ville visa hur det kan vara, och vi har verkligen fått positiv respons, säger Sara Schön.

Inlägget har väckt stor uppmärksamhet, och bland kommentarerna är det många som väljer att uttrycka sitt stöd till Sara. 

– Det känns väldigt bra, och det bekräftar även att det finns många människor som håller med mig – att det inte finns någon skillnad mellan manliga och kvinnliga poliser, säger hon. 

”Vi kanske blir underskattade”

Anledningen till att kvinnliga poliser bemöts av hat tror hon ligger i vad människor vill att en duktig polis ska vara. 

– Många tror att en duktig polis är en sådan med stora muskler, men det handlar inte alls om det. Det handlar om att kunna prata med människor och möta situationer.

– Men vi kvinnliga poliser genomgår samma utbildning som de manliga, med samma fysiska tester. Så vi kanske blir lite underskattade! tillägger hon och skrattar. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!