Att människorna som kommer till Sverige för att tigga skulle vara organiserade och tjäna pengar åt någon annan är en bild som ständigt målas upp.

Men Mats Karlsson, operativ chef för Malmö-polisen, säger att det inte finns någon grund för det påståendet.
– Vi har inget fog för att påstå att det är organiserat i någon form, säger Karlsson som tydliggör att tiggeri inte är ett brott. Dock, säger han, kan flera brott begås om någon skulle försöka tjäna pengar på tiggarna.
"Finns ingen boss!"
– Det kan i så fall vara människohandel, utpressning eller bedrägeri. Det är inte bara ett brott som skulle kunna vara aktuellt om det skulle vara organiserat, säger Karlsson.
Har något av de brott du nämnde varit kopplat till tiggeri i utredningar som varit aktuella hos er?
– Det är inget jag känner till och jag hade känt till det om det varit så. Det finns ingen sådan trend. Man kan aldrig utesluta någonting, man måste ha ett öppet sinne, men jag tycker det är en fördom. Och som alla fördomar så är de grova förenklingar, säger Mats Karlsson.
När Kvällsposten intervjuat ett tjugotal människor som bor i ett tältläger i centrala Malmö har samtliga starkt förnekat att de ger bort pengar till någon annan.
– Var och en jobbar för sin familj, varför skulle man jobba för någon annan? Vi har det jättesvårt. Nu är vintern här, vi behöver ved, vi behöver mat, varför ska vi jobba för någon annan? säger 61-årige Nicusor som har varit i Sverige sedan i april och då har tiggt i både Malmö och Lund.
24-åriga Gina har varit i Sverige i tre månader.
– Jag förstår att vissa tror att det är organiserat om de ser en kvinna som ger bort sina pengar till en man, men de misstolkar. Oftast är det då kvinnans make, som tigger någon annanstans, och som frågar hur det går och kanske får lite pengar för att gå och köpa bröd, säger hon och tillägger bestämt.
– Det finns ingen boss! Vi har några vänner eller familj som vi försöker ta hand om, men ingen här har någon boss.
Stadsmissionen är den frivilligorganisation som arbetar närmast med EU-migranterna. Therese Wihlborg är socialchef på Stadsmissionen i Skåne, och inte heller hon har sett någonting som tyder på kriminell aktivitet.
– Det är ingenting som har framkommit och människorna vi pratar med har ställt sig väldigt frågande till det. Klart att de organiserar sig för att hitta ställen som är bra och att de samarbetar med varandra. Det är ju ett sätt att överleva, men det är inte samma sak som att det är illegalt organiserat eller att det skulle bedrivas av någon människohandlare. Långt i från, säger Therese Wihlborg.
Inga indikationer
Inte heller Sociala Resursförvaltningen i Malmö, som i augusti skrev en rapport om tiggarnas levnadsvillkor, säger att de märkt någonting som tyder på att någon brottslig organisation tjänar pengar på tiggeriet. Sociala Resursförvaltningen skriver att de "inte sett några indikationer" på att så skulle vara fallet, men att de inte helt kan utesluta att något enstaka fall av människohandel existerar.
"Majoriteten är inte utsatta för ligor/människohandel utan är här för att de själva tagit beslutet om att söka försörjning i annat EU-land. Däremot håller många ihop i mindre grupper, exempelvis släktingar eller vänner från hemlandet, vilket kan vara en anledning till att bilden av att dessa människor skulle vara utsatta för ligor", skriver de i rapporten.
Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!