Nu mår hästarna bra. Men när polisen omhändertog dem i maj var de magra och undernärda. 1 augusti säljs de på polisens auktion. "Tydligen är vissa av dem riktigt värdefulla", säger länsveterinär Lennart Sjölund. Foto: Tomas Leprince
Nu mår hästarna bra. Men när polisen omhändertog dem i maj var de magra och undernärda. 1 augusti säljs de på polisens auktion. "Tydligen är vissa av dem riktigt värdefulla", säger länsveterinär Lennart Sjölund. Foto: Tomas Leprince

Polisen säljer islandshästar på auktion

Publicerad
Uppdaterad
36 magra islandshästar omhändertogs i maj av polis då deras ägare inte hade råd att köpa foder åt dem.
Sedan dess har de blivit 40 till antalet och fått vila och mat.
Nu säljs de på polisens auktion.
Paret importerade 36 islandshästar från Island i höstas. Tanken var att öppna verksamhet med turridning eller avel, tror länsveterinär Lennart Sjölund på länsstyrelsen.
- Men de hade inte råd att köpa foder, säger han.
En annan myndighet som var på plats på parets gård utanför Helsingborg reagerade på att de magra hästarna inte gick på bete och kontaktade länsstyrelsen. De åkte på inspektion och polisen omhändertog hästarna på plats.
- Ägarna motsatte sig inte det, säger Lennart Sjölund.

Hade inte fått mat på länge

Nu har de 36 hästarna blivit 40, då fyra föl kommit till världen. De har alla fått äta upp sig på polisens djurpensionat.
- De hade inte fått nog med mat på några veckor när de omhändertogs. Men det är en mycket tålig ras, säger en anställd på djurpensionatet.
Djurpensionatet är inte vana vid att få 40 oväntade gäster. Men eftersom hästarna kan gå ute har det gått bra.
- När de kom hit var de magra men de har tagit sig rätt bra och mår bra i dag. Vi har gett dem extra mat - de äter fyra-fem kilo mer hö än normalt, säger hon.
Nu säljs hästarna: 8 hingstar, 7 valacker, 17 ston och 4 fölston med föl på polisens aktion. Pengarna som fås in ska betala hästarnas uppehälle på pensionatet och de skulder de förra ägarna har för hästarna.

Kan vara dyra

- En islandshäst i toppklass kan kosta en miljon - men en vanlig ridhäst stoppar på cirka 90 000 kronor, säger Anna Skulason på Brösarpsgården.
- Ett inridet sto går på från 40 000 kronor, en unghäst som inte är inriden startar på runt 20 000, säger hon.
Flera av hästarna är bara ett år gamla och inte inridna än, andra är väldigt rutinerade och har tävlats i bland annat tölt.
- Hästarna passar utmärkt för turridning eller ridskola om någon vill köpa dem för det syftet, säger hästarnas fodervärd.

FOTNOT: Aktionen hålls lördag 1 augusti. Visningen börjar klockan 9.00 och utropen 13.00. För mer information, maila artikelförfattaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag