Våldsfilmen hittades i beslagtagen telefon

Se den omtalade filmen här.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Filmen som ger bilden av att en kvinna utsätts för en brutal attack i Malmö fanns i en mobiltelefon som beslagtogs i utredningen av ett mord, enligt uppgift till Kvällsposten.

– Händelsen har troligen inträffat förra sommaren, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Kvinnan som blev överfallen ska höras av polisen inom kort.

Den korta filmen har fått stor spridning och vållat starka reaktioner, även utanför Sveriges gränser. 

Filmen visar hur en ung man går fram till en ung kvinna på gatan och, till synes oprovocerat, slår henne i huvudet så hårt att hon faller till marken. 

Polisen utgår från att filmen är äkta och visar en riktig misshandel. 

Filmades troligen förra året

Platsen för händelsen har identifierats till Helsingborgsgatan i Malmö. Nu tror polisen att de också vet ungefärlig tidpunkt. 

– Händelsen har troligen inträffat förra sommaren, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Filmen fanns i en telefon som polisen beslagtog redan i våras. Telefonen ingick i en utredning om ett annat grovt våldsbrott, enligt Kvällspostens uppgifter handlar det om en mordutredning. 

Polisen såg dock inte filmen då – de upptäckte att den fanns hos dem först under sensommaren. 

– Vi går igenom en telefon utifrån till exempel vissa sökord. Om vi utreder till exempel ett mord så är det första vi gör inte att gå igenom filmer och bilder, har Hanna Hagberg, utredare på polisens avdelning för grova brott i Malmö tidigare sagt till Expressen. 

– Vi ser ofta filmer liknande denna som skickas runt bland personer som vi har att göra med. Men det är ofta svårt att veta om filmerna är på riktigt eller filmade i Sverige. 

Polisen har tidigare hittat andra filmer vid tömningar av telefoner som lett till domar. 

I vintras dömdes en man för våldtäkt efter att polisen hittat en film som visade händelsen. Filmen upptäcktes när polisen utredde en skottlossning i Malmö. 

20-årig kvinna ska förhöras 

Efter att filmen från Malmö nu fått spridning har en kvinna i 20-årsåldern hört av sig till polisen och ska förhöras. 

– Hon har råkat ut för en liknande händelse. Men vi är ännu inte helt säkra på att det hon råkade ut för är samma händelse som visas på filmen, säger Nils Norling. 

Den man som misstänks ha utdelat slaget mot kvinnan i filmen har ännu inte förhörts och är alltså inte heller delgiven någon brottsmisstanke.

Fotnot: Efter denna artikels publicering har polisen förtydligat att de hade filmen i våras, men att de inte såg den förrän under sensommaren. 

LÄS MER: Polisen har kontakt med nedslagna kvinnan 


Se den omtalade filmen här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!