Karlskronapolisen har fått påfyllning med nya gosedjur – fyra fulla bärkassar. Foto: POLISENKarlskronapolisen har fått påfyllning med nya gosedjur – fyra fulla bärkassar. Foto: POLISEN
Karlskronapolisen har fått påfyllning med nya gosedjur – fyra fulla bärkassar. Foto: POLISEN
Alexander Vujovic ser till att det finns mjukdjur till barn i alla polisens patrullbilar. Foto: SUZANNE WERNERSSON/LINSLUSFOTOAlexander Vujovic ser till att det finns mjukdjur till barn i alla polisens patrullbilar. Foto: SUZANNE WERNERSSON/LINSLUSFOTO
Alexander Vujovic ser till att det finns mjukdjur till barn i alla polisens patrullbilar. Foto: SUZANNE WERNERSSON/LINSLUSFOTO

Polisen rycker ut med nya gosedjur

Publicerad

Poliserna i Karlskrona har alltid gosedjur i bagageutrymmet när de rycker ut.

– Vi inventerar bilarna en gång i veckan. Börjar djuren ta slut så fyller vi på, säger kommunpolisen Alexander Vujovic.

Mjukdjuren delas ut till barn som upplevt olyckor eller andra traumatiska händelser.

I ett års tid har Karlskronapolisen haft fri tillgång till unika, handgjorda gosedjur. De tillverkas av återvunnen textil, som en del i ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt.

– Vi har placerat ut mjukdjuren som standardutrustning i våra bilar. De ligger där i bagaget tillsammans med verktyg, spikmattor och annat, säger Alexander Vujovic.

Gosedjuren används främst för att ge tröst i svåra lägen.

Ges till barn som far illa

– Som poliser hamnar vi alltför ofta i situationer där barn far illa. Man blir alltid extra påverkad av det.

– Det kan vara olyckor, familjebråk eller annat där barn kommer i kläm. Då känns det fint att ha något att ge till dem, säger Alexander Vujovic.

Det började förra året. Kommunala arbetsmarknadsprojektet Team Stärka gav polisen ett par hundra gosedjur. I dagarna fylldes förrådet på med fyra proppfulla bärkassar.

– Vi är jättetacksamma för detta. Nu ska vi ha fem–sex gosedjur i varje bil, säger Alexander Vujovic.

Marie Gummesson, enhetschef på Karlskrona kommuns arbetsmarknadscentrum, säger att mjukdjuren även gör nytta för personerna som har tillverkat dem.

Görs av överblivet tyg

– Här arbetar folk som kan ha varit sjukskrivna eller arbetslösa länge och kanske har tappat självförtroendet, säger hon.

Kramdjuren tillverkas av textil som blivit över när kommunala soffor har klätts om, eller nya gardiner har sytts upp till något kontor.

Deltagarna får utlopp för sin kreativitet – men de får även glädjen att känna andras uppskattning för det de har gjort.

– Projektet har blivit väldigt uppskattat, säger Marie Gummesson.

– Detta är jättekul även för oss. Den som får den goa känslan av att hjälpa någon annan stärker sig själv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag