Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen ringar in stenkastarna – ”agerar främst på vardagar”

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

På fredagsmorgonen kastades ytterligare en sten mot en dansk bilist. Hon var den 116:e billisten som utsattes för misstänkta attacker på E65 mellan Malmö och Ystad.

Polisen är förtegen om förundersökningen, men vissa tendenser kan ändå skönjas – attackerna är vanligare på vardagar.

– Det verkar finnas ett sådant mönster, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

De senaste siffrorna visar att polisen i Skåne har fått 116 rapporter om stenkastning på sträckan mellan Malmö och Ystad de senaste månaderna.

Ungefär tio av stenkastningarna rör svenska bilar och över hundra av bilarna är danskregistrerade. 

– Vi har nu registrerat 116 stenkast. Senast träffades en dansk kvinnas bil på fredag ​​morgon, säger Ewa-Gun Westford till dansk press på lördagen. 

På fredagsmorgonen inträffade den senaste incidenten – en dansk kvinna hade träffats av sten på E65. Även under eftermiddagen kom ett larm, men det visade sig röra om ett stenskott. 

Mest incidenter på vardagar

Sträckan som polisen räknar som direkt brottsplats är 5,7 mil och sträcker sig mellan Ystad och Malmö.

– Vi arbetar med den skarpa insatsen längst E65 men måste avgränsa oss. Händelser utanför den skarpa insatszonen, till exempel Sjöbo, Lund och Malmö, har vi kunskap om men inräknas inte i det direkta ärendet, säger Ewa-Gun Westford till Kvällsposten. 

Ewa-Gun Westford  avslöjar att polisen arbetar med flera teorier – i övrigt är hon är mycket förtegen kring förundersökningen.

– Vi berättar om vår gärningsmannaprofil, vi måste vara stringenta i vårt arbete. Det har pågått i över en månad nu och det är mycket svårjobbat fall, säger hon till Kvällsposten. 

Ewa-Gun Westford tycker sig se att många av stenskotten skett under vardagar.

– Det kan vara så att på helgen har det varit lite lugnare. Det kan ha att göra med den eller dem som gör det, hur de tänker och resonerar. 


LÄS MER: Kaoset på E65 – kastar sten på danska turister 


LÄS MER: Polisens osynliga taktik mot stenkastarna på E65 


LÄS MER: Leif GW:s teori om stenkastningarna 

TV: Polisen om stenkastningen på E65 – 100:e anmälningen gjord

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!