Oroligheter när Pegida höll manifestation

Strax före 19.30 meddelar polisen att sammankomsten är avbruten.

Omkring 5 000 människor slöt upp för att protestera mot islamfientliga rörelsen Pegida i Malmö på måndagskvällen.

Demonstrationen var rörelsens första i Sverige men lockade bara ett fåtal sympatisörer.

Malmö enades för att protestera mot Pegida. Några minuter innan demonstrationen skulle börja klockan 18.20 fylldes Stortorget med folk. Polisen räknar med cirka 5 000 motdemonstranter.

Pegidasympatisörerna var ytterst få, omkring ett 50-tal.

Inför demonstrationen fanns det farhågor om att det kunde bli stökigt platsen, polisen spärrade av stora delar av torget och delade in det i sektioner för att hålla demonstranter och motdemonstranter från varandra.

Men vid avspärrningarna fanns stora banderoller som uppmanade demonstranterna att inte "gå in i polisens fållor" av rädsla för att de skulle bli registrerade.

Polisen tvingades informera allmänheten via högtalare om att ingen registrering skulle ske.

Högljudda protester

När den muslimfientliga rörelsens möte inleddes strax efter 18.30 utbröt högljudda protester bland motdemonstranterna. En hel del skramlade med nyckelknippor och busvisslade. En sambaorkester bjöd på dunkande trummor, rapporterar Kvällspostens Alexander Vickhoff på plats.

Talarna från Pegida hade det svårt att göra sig hörda, trots megafoner gick det inte att höra något av vad de ville säga.

En tillrest Sverigedemokrat berättar för Kvällspostens reporter Diamant Salihu att hon beklagar situationen.

– Jag försökte lyssna men det gick inte att höra något alls, säger hon.

Knallskott slängdes

Stundtals utbröt oroligheter på torget när det slängdes knallskott och bengaler mot talarna. Även flera ägg kastades in över skyddsstaketen.

– Men såvitt jag vet har ingen skadats, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford till kvällspostens Helena Sjögren.

En kvinna närmade sig arrangören Henrik Rönnquist med blommor. När han kom fram mot henne kastade hon rosor på honom och slet av sig tröjan och blottade orden "No pegida" som var målade på hennes bröst.

Hon omhändertogs snabbt av polisen, lyftes över staketen och fördes i väg.

Polisen filmade

Flera poliser har under kvällen filmat folkhavet. Polisen ska titta igenom filmerna för att se om någon av dem som kastade bengaler eller knallskott kan ha fångats på film.

En stund efter klockan 19 avbröts demonstrationen och polisen började packa ner staketen.

Medan demonstranterna lämnade platsen till kraftiga bussvisslingar utbröt nytt tumult. En 19-årig kvinnlig motdemonstrant berättar att hon blev slagen i ansiktet av en Pegidasympatisör.

– Men polisen ville inte hjälpa mig, de bara lät honom gå. Jag ska anmäla dem för detta, säger hon.

Torget tömdes snabbt

Vid 19.20-tiden meddelade polisen i högtalare att sammankomsten var över och torget tömdes snabbt på folk.

– Jag tycker att det gick bra. Alla som var här har verkligen fått säga sitt, det var lite knallskott och någon bengal men jag tycker att det gick bra, säger Ewa-Gun Westford.

Gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tillsammans med galleristen Henrik Rönnquist dömdes för hets mot folkgrupp i höstas, skulle ha varit en av talarna, men det är oklart om han var på plats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!